Uplace: 'Wat Vlaamse regering per se bewezen wou zien, valt niet te bewijzen'

11/05/15 om 08:45 - Bijgewerkt om 08:45

Verkeersexperts hebben de argumenten onderuitgehaald waarop de Vlaamse regering een oplossing voor Uplace baseerde.

Uplace: 'Wat Vlaamse regering per se bewezen wou zien, valt niet te bewijzen'

Joke Schauvliege © Belga

De studie van onderzoeksbureau Antea naar de mobiliteitseffecten van Uplace, waarop de Vlaamse regering zich in grote mate baseerde voor haar beslissing over een nieuw ruimtelijk plan voor Uplace, is onderuit gehaald. "Dit is een buitengewoon zwakke basis voor de inschatting van de mobiliteitsproblemen", zo luidt de conclusie in De Standaard. Eerder lag diezelfde studie al onder vuur wegens mogelijke belangenvermenging van het adviesbureau Antea Group.

De onderzoekers Dirk Lauwers, Kobe Boussauw en Ward Ronse, verbonden aan de UGent en de VUB, hebben in opdracht van de stad Vilvoorde de studie doorgelicht. Volgens hen wordt de impact van Uplace op het omliggende verkeer systematisch onderschat. Ze wijzen er ook op dat de verkeerscijfers verouderd zijn en de inschattingen in de nota onduidelijk, onvolledig of verkeerd.

'Slecht beleid in zijn ergst mogelijke vorm'

Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) is niet verbaasd over de kritische evaluatie. "De Antea-studie is de naam studie nauwelijks waard. Ze werd besteld bij een studiebureau dat nauw betrokken is bij Uplace zelf, werd opgesteld door twee personen, telt slechts 17 pagina's en kreeg geen kwaliteitscheck. Nu blijk dat die studie ook inhoudelijk niets voorstelt."

Volgens Vandenbroucke wordt aangetoond "dat wat de Vlaamse regering per se bewezen wou zien - namelijk dat het allemaal wel meevalt met de negatieve effecten van Uplace op de mobiliteit - niet te bewijzen valt". Uplace is desastreus voor de mobiliteit in de regio, stelt hij.

"Dit is slecht beleid in zijn ergst mogelijke vorm", vindt Vandenbroucke. "Dit is een project met een enorme impact en ook bijzonder controversieel. Van Unizo tot ongeveer elke centrumstad in een omgeving van ongeveer vijftig kilometer tot iedereen in de file: niemand ziet dit zitten."

Bezwaarschrift

Deze nieuwe evaluatie kan de Vlaamse regering niet zomaar naast zich neerleggen, besluit Vandenbroucke. "Deze analyse is niet het werk van zomaar iemand, maar van twee professoren die in hun vakgebied een absolute wereldautoriteit zijn."

De stad Vilvoorde zal de resultaten aangrijpen om een bezwaarschrift tegen Uplace in te dienen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners