De ontsluiting van het shoppingcomplex Uplace in Machelen zou de overheid meer kosten dan tot nu toe gedacht. Volgens de herberekening in de aangepaste overeenkomst tussen Uplace en de Vlaamse regering, die Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) kon inkijken, zou die kost stijgen van 46 miljoen naar 70 miljoen euro.

'Uplace zelf betaalt te weinig'

Voor de bouw van het shoppingcomplex sloot Uplace met de Vlaamse regering een zogeheten brownfieldconvenant, een overeenkomst om sterk vervuilde gronden een nieuwe bestemming te geven. In die convenant zijn ook afspraken over de ontsluiting van de site en wie welk stuk daarvan zou betalen. Die "projectgebonden flankerende maatregelen" zouden volgens oorspronkelijke ramingen van het Rekenhof 46 miljoen euro kosten aan de overheid, zegt Sanctorum.

"De Inspectie Financiën had toen al bedenkingen en vond dat het aandeel voor de overheid te hoog was, terwijl Uplace te weinig (12,1 miljoen euro, nvdr.) moest betalen. De Vlaamse regering heeft dat advies overruled en toch akkoord gegeven voor begroting."

Op 13 februari werd het brownfieldconvenant aangepast en is er een herberekening. "En wat blijkt? De kost voor de overheid voor de ontsluiting Uplace is verhoogd tot 70 miljoen euro." Uplace zou volgens die berekeningen zelf ook meer, zijnde 14 miljoen euro, betalen.

'Rot tot op het bot'

Sanctorum is hier niet over te spreken. "Wat gaan we nog meemaken? Dit dossier is rot tot op het bot. Terwijl wordt bespaard op scholen, wil de Vlaamse regering wel contracten met een magnaat maken die geld kosten. De Vlaamse regering kan niet anders dan de beslissing rond Uplace in te trekken. Wij blijven een onderzoekscommissie vragen." (Belga/WB)

De ontsluiting van het shoppingcomplex Uplace in Machelen zou de overheid meer kosten dan tot nu toe gedacht. Volgens de herberekening in de aangepaste overeenkomst tussen Uplace en de Vlaamse regering, die Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) kon inkijken, zou die kost stijgen van 46 miljoen naar 70 miljoen euro. Voor de bouw van het shoppingcomplex sloot Uplace met de Vlaamse regering een zogeheten brownfieldconvenant, een overeenkomst om sterk vervuilde gronden een nieuwe bestemming te geven. In die convenant zijn ook afspraken over de ontsluiting van de site en wie welk stuk daarvan zou betalen. Die "projectgebonden flankerende maatregelen" zouden volgens oorspronkelijke ramingen van het Rekenhof 46 miljoen euro kosten aan de overheid, zegt Sanctorum. "De Inspectie Financiën had toen al bedenkingen en vond dat het aandeel voor de overheid te hoog was, terwijl Uplace te weinig (12,1 miljoen euro, nvdr.) moest betalen. De Vlaamse regering heeft dat advies overruled en toch akkoord gegeven voor begroting." Op 13 februari werd het brownfieldconvenant aangepast en is er een herberekening. "En wat blijkt? De kost voor de overheid voor de ontsluiting Uplace is verhoogd tot 70 miljoen euro." Uplace zou volgens die berekeningen zelf ook meer, zijnde 14 miljoen euro, betalen. Sanctorum is hier niet over te spreken. "Wat gaan we nog meemaken? Dit dossier is rot tot op het bot. Terwijl wordt bespaard op scholen, wil de Vlaamse regering wel contracten met een magnaat maken die geld kosten. De Vlaamse regering kan niet anders dan de beslissing rond Uplace in te trekken. Wij blijven een onderzoekscommissie vragen." (Belga/WB)