Dat zegt de ondernemersorganisatie in een reactie op de RVA-cijfers over de toegenomen opname van ouderschapsverlof.

"Er is nood aan een constructief debat met zin voor realiteit", dixit Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Zo niet, zal de concurrentiepositie van onze ondernemingen nog verder ondermijnd worden."

Voor de ondernemersorganisatie kan de combinatie werk en privé aantrekkelijker gemaakt worden via bijvoorbeeld betere
kinderopvangstructuren, het bevorderen van telewerk of deeltijds werken aantrekkelijker maken.

Gazet van Antwerpen berichtte vrijdag over de RVA-cijfers, die zelfstandigenorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) opgevraagd had. Voor NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws zijn "thematische verloven heel belastend voor kleine bedrijven".

"Bovendien zien we dat almaar meer werknemers hun ouderschapsverlof opnemen door op een viervijfdearbeidsregime over te stappen. Dat betekent voor kmo's dat collega's en bedrijfsleiders zelf een tandje hoger schakelen, omdat niemand vervangers vindt die voor één vijfde willen inspringen."

Meer mannen
In België hebben moeders en vaders het recht om drie maanden voltijds ouderschapsverlof op te nemen per kind. Ze kunnen dit ook halftijds of via een formule van viervijfde doen.

Er zijn ook steeds meer mannen die thuisblijven voor de kinderen. Hun aantal steeg in tien jaar tijd met 3115 procent, van 432 naar 13.891. Volgens het NSZ zijn zeven op de tien van de werknemers die ouderschapsverlof hebben genomen Vlamingen, 23,7 procent is Waal, en 6,3 procent Brusselaar.

Dat zegt de ondernemersorganisatie in een reactie op de RVA-cijfers over de toegenomen opname van ouderschapsverlof. "Er is nood aan een constructief debat met zin voor realiteit", dixit Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Zo niet, zal de concurrentiepositie van onze ondernemingen nog verder ondermijnd worden." Voor de ondernemersorganisatie kan de combinatie werk en privé aantrekkelijker gemaakt worden via bijvoorbeeld betere kinderopvangstructuren, het bevorderen van telewerk of deeltijds werken aantrekkelijker maken. Gazet van Antwerpen berichtte vrijdag over de RVA-cijfers, die zelfstandigenorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) opgevraagd had. Voor NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws zijn "thematische verloven heel belastend voor kleine bedrijven". "Bovendien zien we dat almaar meer werknemers hun ouderschapsverlof opnemen door op een viervijfdearbeidsregime over te stappen. Dat betekent voor kmo's dat collega's en bedrijfsleiders zelf een tandje hoger schakelen, omdat niemand vervangers vindt die voor één vijfde willen inspringen." Meer mannen In België hebben moeders en vaders het recht om drie maanden voltijds ouderschapsverlof op te nemen per kind. Ze kunnen dit ook halftijds of via een formule van viervijfde doen. Er zijn ook steeds meer mannen die thuisblijven voor de kinderen. Hun aantal steeg in tien jaar tijd met 3115 procent, van 432 naar 13.891. Volgens het NSZ zijn zeven op de tien van de werknemers die ouderschapsverlof hebben genomen Vlamingen, 23,7 procent is Waal, en 6,3 procent Brusselaar.