De zon was tijdens de maand november slechts 28 uur en 56 minuten van de partij, of minder dan een uur per dag gemiddeld. Daarmee komt de voorbije maand terecht op de vijfde plaats in de rangschikking van somberste novembermaanden, meldt KMI-weerman David Dehenauw na de publicatie van de maandgegevens van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).

Met 28 uur en 56 minuten zonneschijn wordt november 2013 gecatalogeerd als 'uitzonderlijk' wat betreft de zonneschijnduur. Die term wordt gebruikt voor een fenomeen dat gemiddeld om de 30 jaar voorkomt. In een 'normale' maand november schijnt de zon meer dan 66 uur. De meest sombere novembermaand tot nu toe werd geregistreerd in 2010, toen de zon iets minder dan 24 uur scheen, luidt het.

Ook de hoeveelheid neerslag en het aantal onweersdagen weken af van het gemiddelde. Zo werd er 102,6 millimeter neerslag geregistreerd, tegen 76,4 in een gemiddelde maand november. Met zeven onweersdagen werden er drie meer geteld dan 'normaal'. De overige novemberwaarden waren normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 6,4 graden en er waren 22 dagen met neerslag. De herfst van 2013 (van september tot en met november) wordt in zijn geheel nog als normaal beschouwd. "Het was wel iets warmer, natter en somberder dan de langjarige gemiddelden", aldus Dehenauw. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,3 graden, er viel 238,2 millimeter neerslag en de zon scheen 287 uur en 13 minuten.

Dehenauw laat ook al weten dat 2013 wellicht het koudste jaar wordt sinds 2010. "Dat komt door de lange kou in de eerste jaarhelft", klinkt het. In 2010 bedroeg de gemiddelde temperatuur 9,7 graden.

(Belga/BO)

De zon was tijdens de maand november slechts 28 uur en 56 minuten van de partij, of minder dan een uur per dag gemiddeld. Daarmee komt de voorbije maand terecht op de vijfde plaats in de rangschikking van somberste novembermaanden, meldt KMI-weerman David Dehenauw na de publicatie van de maandgegevens van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).Met 28 uur en 56 minuten zonneschijn wordt november 2013 gecatalogeerd als 'uitzonderlijk' wat betreft de zonneschijnduur. Die term wordt gebruikt voor een fenomeen dat gemiddeld om de 30 jaar voorkomt. In een 'normale' maand november schijnt de zon meer dan 66 uur. De meest sombere novembermaand tot nu toe werd geregistreerd in 2010, toen de zon iets minder dan 24 uur scheen, luidt het. Ook de hoeveelheid neerslag en het aantal onweersdagen weken af van het gemiddelde. Zo werd er 102,6 millimeter neerslag geregistreerd, tegen 76,4 in een gemiddelde maand november. Met zeven onweersdagen werden er drie meer geteld dan 'normaal'. De overige novemberwaarden waren normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 6,4 graden en er waren 22 dagen met neerslag. De herfst van 2013 (van september tot en met november) wordt in zijn geheel nog als normaal beschouwd. "Het was wel iets warmer, natter en somberder dan de langjarige gemiddelden", aldus Dehenauw. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,3 graden, er viel 238,2 millimeter neerslag en de zon scheen 287 uur en 13 minuten. Dehenauw laat ook al weten dat 2013 wellicht het koudste jaar wordt sinds 2010. "Dat komt door de lange kou in de eerste jaarhelft", klinkt het. In 2010 bedroeg de gemiddelde temperatuur 9,7 graden.(Belga/BO)