"De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk wil het besluit, waar de straf voor Vangheluwe bepaald wordt, wel eens zien. Leonard stelt zich hier op als medestaander van Vangheluwe en bijgevolg van alle misbruikers in de kerk", schrijft de WMK in eenpersbericht. "De aartsbisschop geeft Vangheluwe bovendien spreekverbod, zodat het probleem zo snel mogelijk wordt vergeten."

Leonard had eveneens verklaard dat de kerk tegen de zomer een antwoord klaar wil hebben op de aanbevelingen van de Commissie. Hiermee verbreekt hij zijn eerdere belofte om dat tegen Pasen te doen. De WMK eist dan ook dat de bisschoppen zo snel mogelijk hun antwoord bekendmaken.

Ook PS-Kamerlid Karine Lalieux, die de bijzondere Kamercommissie rond seksueel misbruik voorzat, is niet te spreken over de uitspraken van Leonard. Volgens Lalieux blijft de kerk de feiten "minimaliseren".

"Monseigneur Léonard laat de slachtoffers links liggen. Hij laat optekenen dat alles al gezegd is en wijst zo de roep naar de erkenning van de morele verantwoordelijkheid van zijn instituut af", Het PS-Kamerlid wil volgende week de opvolgingscommissie samenroepen. Die moet de aanbevelingen van de commissie vertalen naar wetsvoorstellen. "De houding van de Kerk zal daarbij besproken worden", zegt ze. (Belga)

"De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk wil het besluit, waar de straf voor Vangheluwe bepaald wordt, wel eens zien. Leonard stelt zich hier op als medestaander van Vangheluwe en bijgevolg van alle misbruikers in de kerk", schrijft de WMK in eenpersbericht. "De aartsbisschop geeft Vangheluwe bovendien spreekverbod, zodat het probleem zo snel mogelijk wordt vergeten." Leonard had eveneens verklaard dat de kerk tegen de zomer een antwoord klaar wil hebben op de aanbevelingen van de Commissie. Hiermee verbreekt hij zijn eerdere belofte om dat tegen Pasen te doen. De WMK eist dan ook dat de bisschoppen zo snel mogelijk hun antwoord bekendmaken. Ook PS-Kamerlid Karine Lalieux, die de bijzondere Kamercommissie rond seksueel misbruik voorzat, is niet te spreken over de uitspraken van Leonard. Volgens Lalieux blijft de kerk de feiten "minimaliseren". "Monseigneur Léonard laat de slachtoffers links liggen. Hij laat optekenen dat alles al gezegd is en wijst zo de roep naar de erkenning van de morele verantwoordelijkheid van zijn instituut af", Het PS-Kamerlid wil volgende week de opvolgingscommissie samenroepen. Die moet de aanbevelingen van de commissie vertalen naar wetsvoorstellen. "De houding van de Kerk zal daarbij besproken worden", zegt ze. (Belga)