‘Uiteindelijk komt het wel goed met de beurs’

© BelgaImage
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Wie aandelen koopt, moet dat voor de lange termijn doen, bijvoorbeeld als aanvullend pensioen.’ Dat zegt emeritus hoogleraar beleggingsleer Roland Van der Elst.

Afgelopen jaar zijn de beurzen gezakt. Moeten beleggers in 2019 hun aandelen bijhouden om de verliezen goed te maken? (Marcel Vranken, Wellen)

Roland Van der Elst: Als je nu aandelen verkoopt om je verliezen goed te maken, zul je er opnieuw moeten kopen als ze nog goedkoper staan. Maar niemand weet wat het juiste moment daarvoor is. De markt kan zeer snel en ingrijpend veranderen. Het is beter om aandelen op lange termijn te bekijken, bijvoorbeeld als een aanvullend pensioen. Wie aandelen koopt, rekent erop dat de economie op lange termijn zal groeien en dat de winsten van de ondernemingen mee zullen stijgen.

Bijna al het goud dat ooit ontgonnen werd, bestaat nog en dat kan op de marktprijs drukken.

Is het raadzaam om te beleggen in fondsen? (Andre Geudens )

Van der Elst: Banken argumenteren dat beleggingsfondsen de risico’s spreiden en beheerd worden door specialisten. Maar spreiden kun je ook met een beperkt aantal aandelen uit verschillende toekomstgerichte sectoren. De beheerskosten van fondsen bedragen bovendien 1,5 tot 2 procent per jaar. Daardoor presteren beleggingsfondsen op langere termijn bijna altijd minder goed dan het beursgemiddelde. Een alternatief zijn gediversifieerde, familiaal geleide investeringsmaatschappijen die minder kosten vragen. In België heb je bijvoorbeeld Sofina, Brederode of GIMV. In het rotjaar 2018 presteerden ze veel beter dan het beursgemiddelde.

Is goud een goede investering? (Bossaerts Patrick, Schilde)

Van der Elst: Vandaag ligt de rente laag: in grote portefeuilles kunnen enkele procenten goud gebruikt worden om te diversifiëren. Toch is het moeilijk om de goudprijs te voorspellen, want normaal wordt de prijs bepaald door de wet van vraag en aanbod. Het probleem is dat de goudprijs niet enkel gedetermineerd wordt door de jaarlijks geproduceerde hoeveelheid van dat edele metaal. Bijna al het goud dat ooit ontgonnen werd, bestaat nog en dat kan op de marktprijs drukken.

Als de beurs in één dag een paar procenten verliest, besteden de media daar veel aandacht aan. Als ze evenveel stijgt, gebeurt dat niet. Moet de pers meer positieve berichten brengen, zodat mensen meer durven te investeren? (Dirk Oosterlinck, Izegem)

Van der Elst: Mensen worden vaak bang gemaakt met overdrijvingen. Een koersdaling van twee procent wordt een zware terugval genoemd, vijf procent is meteen een crash. Slecht nieuws trekt meer lezers, dus dat zal niet veranderen. Daarom kunnen we mensen beter meer financiële kennis bijbrengen, zodat ze begrijpen wat er in de economie gebeurt en hoe een goed geleid bedrijf functioneert.

'Uiteindelijk komt het wel goed met de beurs'

Toch hoeft niet iedereen naar de beurs te gaan. Door te sparen leg je in de eerste plaats een financiële buffer aan tegen onverwachte uitgaven. Dat kan het best met een spaarrekening. Wie meer begint te vergaren, kan dat als basis gebruiken om vastgoed te kopen. Als je een huis of appartement bezit, hoef je later geen zware huurkosten af te trekken van je karige wettelijke pensioen.

Wie in aandelen wil beleggen, kan beginnen met het fiscaal voordelige pensioensparen. In 2018 heeft geen enkel pensioenspaarfonds een positieve return gegenereerd, dus bleef alleen het fiscale voordeel over. Op langere termijn zijn die pensioenfondsen wel een goede zaak.

Toch mogen mensen geen te hoge verwachtingen koesteren. Spaarboekjes en degelijke obligaties brengen vandaag vrijwel niets meer op. In die context is een netto dividendrendement van drie procent al een mooie beloning. En de beurskoers? Op termijn komt dat allemaal wel goed.

VRAAG VAN DE WEEK

Heeft de Amerikaanse president Donald Trump een negatieve invloed op de Belgische beurs? (Jan De Rijcke, Jette)

Van der Elst: Het wispelturige karakter van Trump zorgt voor volatiliteit, en niet alleen in de Verenigde Staten. Dat is niet onlogisch, want Amerika is de belangrijkste economische mogendheid ter wereld. Ook de Belgische beurs lijdt daaronder. Dat geldt al helemaal voor aandelen uit sectoren waar Trump zijn pijlen op richt, zoals de auto- of de staalindustrie. Maar voor mij is het belangrijkste dat Trump als zakenman de beurskoersen in de gaten houdt. Als een van zijn maatregelen op de beurs weegt, past hij zich aan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content