De reacties op de beslissing van de Vlaamse regering inzake het plan voor de Antwerpse mobiliteit lopen uiteen.

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) reageerde dinsdag zeer tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering .

Volgens hem staat het vast dat de Lange Wapper er niet komt en
het viaduct in Merksem verdwijnt.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert ook tevreden, maar benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen.

Hij wijst erop dat de tunnelvariant zal onderzocht worden op het vlak van technische haalbaarheid en financiële haalbaarheid enerzijds en snelle uitvoerbaarheid en veiligheid anderzijds.

De Wever wil zijn schouders zetten onder het project als het inzake die drie criteria even goed scoort dan de Lange Wapper. Maar als de tunnel op één van de criteria minder goed scoort, wil hij terugkeren naar traject met de brug.

Manu Claeys van actiegroep stRaten-generaal is positief over het voorstel van de Vlaamse regering omdat ze beseft dat de Lange Wapper kan worden vervangen worden door een tunnel.

Forum 2020, de groep ondernemers en acadimici die een alternatief voor de Oosterweelverbinding had uitgewerkt, reageert ook positief.

Christian Leyers, één van de initiatiefnemers, spreekt van een positieve stap in de richting van een globale oplossing.

Hij vindt het een goede zaak dat de mogelijke ondergrondse oplossing stadsontwikkeling en mobiliteit verzoent.

Voorzitter Wim Van Hees van het actiecomité Ademloos van zijn kant noemt het Masterplan 2020 een politiek compromis met een totaal gebrek aan visie.

Als de tunnel aan één van de voorwaarden niet voldoet, wordt automatisch gekozen voor de Lange Wapper. Dat getuigt van een gebrek aan respect voor de volksraadpleging, aldus Van Hees.

Oppositie

De oppositie heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. Zo zegt Open VLD dat minister-president Kris Peeters met het onderzoek naar de haalbaarheid van een tunnel de beslissing opnieuw voor zich uitschuift.

Volgens de voormalige liberale Vlaamse viceminister-president Dirk Van Mechelen is de tunnelvariant al tweemaal onderzocht en tweemaal als financieel en technisch onhaalbaar bestempeld.

Ook Lijst Dedecker spreekt over een non-beslissing. De Vlaamse regering verschuilt zich volgens de partij achter een zoveelste studie.

'Na 15 jaar studie heeft de Vlaamse regering beslist om niet te beslissen en weer eens een nieuwe studie te bestellen', aldus Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen.

Volgens Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter koopt de Vlaamse regering tijd met haar 'beslissing onder voorbehoud'.

'Het overleven van de eigen coalitie haalt het op het nemen van verantwoordelijkheid', aldus Dewinter.

De reacties op de beslissing van de Vlaamse regering inzake het plan voor de Antwerpse mobiliteit lopen uiteen.De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) reageerde dinsdag zeer tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering .Volgens hem staat het vast dat de Lange Wapper er niet komt en het viaduct in Merksem verdwijnt. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert ook tevreden, maar benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen.Hij wijst erop dat de tunnelvariant zal onderzocht worden op het vlak van technische haalbaarheid en financiële haalbaarheid enerzijds en snelle uitvoerbaarheid en veiligheid anderzijds. De Wever wil zijn schouders zetten onder het project als het inzake die drie criteria even goed scoort dan de Lange Wapper. Maar als de tunnel op één van de criteria minder goed scoort, wil hij terugkeren naar traject met de brug.Manu Claeys van actiegroep stRaten-generaal is positief over het voorstel van de Vlaamse regering omdat ze beseft dat de Lange Wapper kan worden vervangen worden door een tunnel.Forum 2020, de groep ondernemers en acadimici die een alternatief voor de Oosterweelverbinding had uitgewerkt, reageert ook positief.Christian Leyers, één van de initiatiefnemers, spreekt van een positieve stap in de richting van een globale oplossing. Hij vindt het een goede zaak dat de mogelijke ondergrondse oplossing stadsontwikkeling en mobiliteit verzoent.Voorzitter Wim Van Hees van het actiecomité Ademloos van zijn kant noemt het Masterplan 2020 een politiek compromis met een totaal gebrek aan visie.Als de tunnel aan één van de voorwaarden niet voldoet, wordt automatisch gekozen voor de Lange Wapper. Dat getuigt van een gebrek aan respect voor de volksraadpleging, aldus Van Hees.OppositieDe oppositie heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. Zo zegt Open VLD dat minister-president Kris Peeters met het onderzoek naar de haalbaarheid van een tunnel de beslissing opnieuw voor zich uitschuift. Volgens de voormalige liberale Vlaamse viceminister-president Dirk Van Mechelen is de tunnelvariant al tweemaal onderzocht en tweemaal als financieel en technisch onhaalbaar bestempeld. Ook Lijst Dedecker spreekt over een non-beslissing. De Vlaamse regering verschuilt zich volgens de partij achter een zoveelste studie. 'Na 15 jaar studie heeft de Vlaamse regering beslist om niet te beslissen en weer eens een nieuwe studie te bestellen', aldus Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen. Volgens Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter koopt de Vlaamse regering tijd met haar 'beslissing onder voorbehoud'. 'Het overleven van de eigen coalitie haalt het op het nemen van verantwoordelijkheid', aldus Dewinter.