Mogelijk gaat het om een mutatie van het virus waar de huidige vaccinatie weinig tegen vermag. Dat meldt Toezicht Volksgezondheid Antwerpen. Intussen zijn er sinds begin dit jaar al meer dan zestig gevallen van bof, ook gekend als "dikoor", geteld in de provincie Antwerpen.

De uitbraak concentreert zich voornamelijk in Arendonk (23 bofpatiënten), maar breidde intussen ook verder uit naar onder meer Mechelen. Toch is er nog steeds geen reden tot paniek. "Ten eerste is het een typische voorjaarsziekte, het ergste zou dus stilaan achter de rug moeten zijn. Ten tweede is het wel een pijnlijke en visueel imposante ziekte, maar zeker niet zo gevaarlijk als ze misschien wel lijkt", verklaart Koen De Schrijver van Toezicht Volksgezondheid. Extra maatregelen blijven dan ook uit.

Een verklaring voor de plotse opmars van het anders in Nederland en België erg zeldzame virus is er vooralsnog niet. De Schrijver houdt rekening met drie factoren: "Bof komt de laatste tijd, in tegenstelling tot wat we vroeger aannamen, steeds vaker voor in cyclische opstoten. Bovendien is het zo dat vaccinatie nooit honderd procent sluitend is, zeker niet op lange termijn. Maar de voornaamste mogelijke oorzaak is dat het misschien om een subtype van het virus gaat, een soort mutatie waar de huidige vaccinatie weinig aan verhelpt", aldus nog De Schrijver. (Belga)

Mogelijk gaat het om een mutatie van het virus waar de huidige vaccinatie weinig tegen vermag. Dat meldt Toezicht Volksgezondheid Antwerpen. Intussen zijn er sinds begin dit jaar al meer dan zestig gevallen van bof, ook gekend als "dikoor", geteld in de provincie Antwerpen. De uitbraak concentreert zich voornamelijk in Arendonk (23 bofpatiënten), maar breidde intussen ook verder uit naar onder meer Mechelen. Toch is er nog steeds geen reden tot paniek. "Ten eerste is het een typische voorjaarsziekte, het ergste zou dus stilaan achter de rug moeten zijn. Ten tweede is het wel een pijnlijke en visueel imposante ziekte, maar zeker niet zo gevaarlijk als ze misschien wel lijkt", verklaart Koen De Schrijver van Toezicht Volksgezondheid. Extra maatregelen blijven dan ook uit. Een verklaring voor de plotse opmars van het anders in Nederland en België erg zeldzame virus is er vooralsnog niet. De Schrijver houdt rekening met drie factoren: "Bof komt de laatste tijd, in tegenstelling tot wat we vroeger aannamen, steeds vaker voor in cyclische opstoten. Bovendien is het zo dat vaccinatie nooit honderd procent sluitend is, zeker niet op lange termijn. Maar de voornaamste mogelijke oorzaak is dat het misschien om een subtype van het virus gaat, een soort mutatie waar de huidige vaccinatie weinig aan verhelpt", aldus nog De Schrijver. (Belga)