Het doel van de zomer- en wintertijd is energiebesparing. Officieel klinkt het in het Koninklijk Besluit van 19 december 2001 als volgt: "Krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)."

Vrij vertaald komt het erop neer dat we de klok om 02.00 uur een uur vooruitdraaien, zodat we uitkomen op GMT+2. Bollebozen en wie zijn of haar bed niet uit wil, verrichten deze operatie uiteraard voor het slapengaan en niet midden in de nacht. In de nacht van 24 op 25 oktober zal de wintertijd weer ingaan.

Een handig ezelsbruggetje voor wie niet zo handig is met het gegoochel in de tijd: in het voorjaar de klok vooruit zetten, wat automatisch betekent dat de klok in het najaar een uur terug moet worden gezet. (Belga/TE)

Het doel van de zomer- en wintertijd is energiebesparing. Officieel klinkt het in het Koninklijk Besluit van 19 december 2001 als volgt: "Krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)." Vrij vertaald komt het erop neer dat we de klok om 02.00 uur een uur vooruitdraaien, zodat we uitkomen op GMT+2. Bollebozen en wie zijn of haar bed niet uit wil, verrichten deze operatie uiteraard voor het slapengaan en niet midden in de nacht. In de nacht van 24 op 25 oktober zal de wintertijd weer ingaan. Een handig ezelsbruggetje voor wie niet zo handig is met het gegoochel in de tijd: in het voorjaar de klok vooruit zetten, wat automatisch betekent dat de klok in het najaar een uur terug moet worden gezet. (Belga/TE)