Het Vlaams Netwerk tegen Armoede bevroeg 58 verenigingen, schrijft Het Laatste Nieuws. Vorig jaar deden al 30 procent meer Vlamingen dan in 2011 een beroep op de armoedeorganisaties.

Ook mensen met een job

De organisaties kunnen de vraag naar goedkope maaltijden, administratieve hulp of andere bijstand nauwelijks nog bijhouden. "We zien dit jaar opvallend veel mensen met een job, tweeverdieners zelfs, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, " luidt het.

"Veel mensen die het financieel breder hadden, zijn door de crisis hun goedbetaalde job verloren, " zegt Annemie Degreef van de vzw OpenArmen. "Om hun uitkering niet te verliezen, hebben ze slechter betaald werk aangenomen. Of een deeltijdse baan met wisselende shifts die ze moeilijk kunnen combineren met een tweede job. Maar de hypotheek blijft dezelfde. En zo belanden ze bij ons."

Subsidies dalen

Net nu de vraag zo toeneemt, zegt 40 procent van de armoedeverenigingen dat lokale besturen extra taken op hen afschuiven, zonder dat daar meer centen tegenover staan. Integendeel: de helft van de organisaties ziet hun lokale subsidies dalen. "Lokale besturen bouwen hun dienstverlening af, " stelt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede. (Belga/TV)

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede bevroeg 58 verenigingen, schrijft Het Laatste Nieuws. Vorig jaar deden al 30 procent meer Vlamingen dan in 2011 een beroep op de armoedeorganisaties.De organisaties kunnen de vraag naar goedkope maaltijden, administratieve hulp of andere bijstand nauwelijks nog bijhouden. "We zien dit jaar opvallend veel mensen met een job, tweeverdieners zelfs, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, " luidt het."Veel mensen die het financieel breder hadden, zijn door de crisis hun goedbetaalde job verloren, " zegt Annemie Degreef van de vzw OpenArmen. "Om hun uitkering niet te verliezen, hebben ze slechter betaald werk aangenomen. Of een deeltijdse baan met wisselende shifts die ze moeilijk kunnen combineren met een tweede job. Maar de hypotheek blijft dezelfde. En zo belanden ze bij ons."Net nu de vraag zo toeneemt, zegt 40 procent van de armoedeverenigingen dat lokale besturen extra taken op hen afschuiven, zonder dat daar meer centen tegenover staan. Integendeel: de helft van de organisaties ziet hun lokale subsidies dalen. "Lokale besturen bouwen hun dienstverlening af, " stelt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede. (Belga/TV)