Twintig jongeren verdoofd met verkrachtingsdrug

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Op oudejaarsnacht zijn twintig jongeren in Brugge verdoofd met een verkrachtingsdrug. Een aantal van hen werden daarna aangevallen en bestolen. Tien slachtoffers kwamen in het ziekenhuis terecht.

In Brugge voert de politie een onderzoek naar een verkrachtingsdrug die stiekem in het drankje van twintig feestvierders werd vermengd. Het gaat om een variant van Rohypnol. Dat is een zeer krachtig slaapmiddel dat soms gebruikt wordt om vrouwen te verdoven en te verkachten.

Zowel jongens als meisjes werden het slachtoffer. Onder hen ook een aantal minderjarigen. Ze werden teruggevonden in comateuze toestand, soms op straat. Een aantal van hen werd toegetakeld en beroofd.

De jongeren hadden het zangfestival ‘Brugge Zingt’ bijgewoond. Daarna zaten ze in een horecazaak op het plein. Het is nog niet duidelijk in welke zaak de verkrachtingsdrug in de drankjes is gedaan.

Geheugenverlies

‘Uit onderzoek bleek dat ze een kalmeermiddel uit de groep van de benzodiazepines toegediend hadden gekregen,’ zegt Dirk Wynsberghe, spoedarts van het Sint-Lucasziekenhuis in Brugge in Het Laatste Nieuws. ‘Dat zorgt er onder mee voor dat je kortstondig aan geheugenverlies lijdt.’

‘Dit soort verdovingsmiddelen kan in combinatie met alcohol levensgevaarlijk zijn,’ zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven aan de VRT. ‘Als de dosis te groot is en er is geen medische hulp, kan je van een coma evolueren naar een overlijden.’

Kleurloos

Anders dan bijvoorbeeld Rohypnol is deze verkrachtingsdrug kleurloos waardoor slachtoffers niet merken dat er iets in hun drank is gedaan. De politie en de FOD Volksgezondheid onderzoeken of er nog meer slachtoffers zijn gevallen. Ze vragen aan ziekenhuizen in de omgeving van Brugge om melding te maken van gelijkaardige zaken. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content