Tweede procesdag: Sven Mary blijft advocaat van Salah Abdeslam

In het Brusselse justitiepaleis wordt donderdagochtend alles in gereedheid gebracht voor de tweede zittingsdag in het proces over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst.

Salah Abdeslam en Sven Mary, maandag in de rechtbank. © BELGA

Voorlopig lijkt de tweede procesdag op opmerkelijk minder interesse te mogen rekenen vanwege de nationale en internationale pers. Waar er maandag om 06.00 uur al tientallen journalisten stonden te wachten voor de poorten van het justitiepaleis, ging het donderdag slechts om een handvol. De wachtrij voor de toegangscontrole is dan ook aanzienlijk korter.

De grote vraag die zich donderdagochtend stelde, was of meester Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, nog zou pleiten voor zijn cliënt of zich zou terugtrekken met de mededeling dat hij geen mandaat meer heeft. Aan het begin van de zitting heeft hij aan de Brusselse correctionele rechtbank gemeld dat hij blijft optreden als advocaat.

Maandag weigerde Abdeslam immers te antwoorden op de vragen die voorzitster Marie-France Keutgen hem wilde stellen. De man gaf daarbij ook aan dat hij de legitimiteit en het gezag van de rechtbank niet erkende. Dinsdag kwam dan het nieuws dat Abdeslam, die in september nog aangaf dat hij het proces wou bijwonen en in december een advocaat onder de arm nam, het proces niet langer wil bijwonen.

Getekend voor het leven

Intussen is ook de advocate van één van de agenten die betrokken was bij de huiszoeking aan het woord geweest. Die agent is nog steeds niet opnieuw aan het werk door de zware psychische schok die hij ondervonden heeft door de gebeurtenissen. 'Mijn cliënt is voor het leven getekend, net als zovele anderen', pleitte meester Laeila Toomi.

De politieman maakte deel uit van de ploeg speurders die op 15 maart 2016 een huiszoeking zou uitvoeren in de flat in de Driesstraat. De speurders hadden het vermoeden dat de flat niet langer bewoond was, maar stootten op zwaarbewapende tegenstand. Drie speurders stonden vlakbij de deur van de flat toen vanuit het appartement het vuur op hen werd geopend. De cliënt van meester Toomi stond verder van de deur en trok zich, net als zijn collega's meteen terug. Vanop straat, terwijl hij een gewonde Franse collega beschermde, riep de man versterking op.

'Hij heeft geprobeerd na de feiten het werk te hernemen maar dat is niet gelukt', zei meester Toomi. 'Volgens de psychiater heeft hij een zware psychische schok opgelopen door de schietpartij en lijdt hij aan posttraumatische stress. Hij slaapt slecht, vertoont een gebrek aan initiatief en heeft zelfmoordneigingen. Hij zou nog minstens tot maart 2018 arbeidsongeschikt zijn.'

Lees meer...