Maar 59 procent van de bevolking beoordeelt die opleidingen positief. In amper drie landen, waaronder Nederland (49 procent), is dit nog minder. Dat bericht De Standaard.

Het Europees gemiddelde is 72 procent, aldus een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse Regering met zijn Eurobarometer-partners in de 26 andere EU-landen. De waardering topt in Finland met 90 procent, in Oostenrijk 88 en in Duitsland 84 procent.

Werkkansen

De Vlaming beseft wel beter dan wie ook in Europa dat die technische en beroepsopleidingen leiden naar beroepen waarnaar veel vraag is op de arbeidsmarkt en die dus werkkansen bieden: 83 procent vindt dat bij ons, tegen maar 72 procent in de EU.

Het kernpunt is dat Vlamingen meer dan wie ook vinden dat die beroepen een laag aanzien hebben. De aansluitende vaststelling maakt de cirkel rond: maar één op de drie Vlaamse ouders raadt zijn kinderen technisch en beroepsonderwijs aan, twee derde raadt dat af en stimuleert ze naar het 'algemeen' onderwijs; in de rest van de EU is dat veel evenwichtiger verdeeld: 50/50.

Het onderzoek gebeurde door de diensten van de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V). Die zegt dat de studie een verklaring biedt voor de daling van het aantal leerlingen in het technisch en beroepsonderwijs ('min 25 procent in tien jaar'). (Belga/AVE)

Maar 59 procent van de bevolking beoordeelt die opleidingen positief. In amper drie landen, waaronder Nederland (49 procent), is dit nog minder. Dat bericht De Standaard. Het Europees gemiddelde is 72 procent, aldus een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse Regering met zijn Eurobarometer-partners in de 26 andere EU-landen. De waardering topt in Finland met 90 procent, in Oostenrijk 88 en in Duitsland 84 procent. WerkkansenDe Vlaming beseft wel beter dan wie ook in Europa dat die technische en beroepsopleidingen leiden naar beroepen waarnaar veel vraag is op de arbeidsmarkt en die dus werkkansen bieden: 83 procent vindt dat bij ons, tegen maar 72 procent in de EU. Het kernpunt is dat Vlamingen meer dan wie ook vinden dat die beroepen een laag aanzien hebben. De aansluitende vaststelling maakt de cirkel rond: maar één op de drie Vlaamse ouders raadt zijn kinderen technisch en beroepsonderwijs aan, twee derde raadt dat af en stimuleert ze naar het 'algemeen' onderwijs; in de rest van de EU is dat veel evenwichtiger verdeeld: 50/50. Het onderzoek gebeurde door de diensten van de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V). Die zegt dat de studie een verklaring biedt voor de daling van het aantal leerlingen in het technisch en beroepsonderwijs ('min 25 procent in tien jaar'). (Belga/AVE)