68 procent van de Vlamingen tussen 25 en 35 jaar vindt dat België moet blijven bestaan. Dat schrijft De Morgen op basis van onderzoek van VUB-sociologen Mark Elchardus en Petrus Te Braak. Voor heel België ligt dat aandeel zelfs op driekwart.

De navraag gebeurde bij 1.964 Nederlandstalige en Franstalige Belgen. Zij kregen de keuze tussen enerzijds een splitsing van het land en anderzijds het behoud ervan plus de overheveling van Vlaamse, Waalse en Brusselse bevoegdheden terug naar het federale niveau. Zowat 32 procent van de Nederlandstaligen en 15,3 procent van de Franstaligen koos de eerste optie.

Een derde verwacht splitsing

Niettemin verwacht 43,8 procent van de Nederlandstaligen dat Vlaanderen en Wallonië uit elkaar zullen blijven groeien, waarbij een klein derde een splitsing verwacht. Bij de Franstaligen is dat respectievelijk iets meer dan de helft en 42 procent. Al gelooft 75 procent tegelijkertijd dat Brussel ons land wel bij mekaar zal houden, aldus Elchardus, die de contradictie erkent. (Belga/TV)

68 procent van de Vlamingen tussen 25 en 35 jaar vindt dat België moet blijven bestaan. Dat schrijft De Morgen op basis van onderzoek van VUB-sociologen Mark Elchardus en Petrus Te Braak. Voor heel België ligt dat aandeel zelfs op driekwart.De navraag gebeurde bij 1.964 Nederlandstalige en Franstalige Belgen. Zij kregen de keuze tussen enerzijds een splitsing van het land en anderzijds het behoud ervan plus de overheveling van Vlaamse, Waalse en Brusselse bevoegdheden terug naar het federale niveau. Zowat 32 procent van de Nederlandstaligen en 15,3 procent van de Franstaligen koos de eerste optie. Niettemin verwacht 43,8 procent van de Nederlandstaligen dat Vlaanderen en Wallonië uit elkaar zullen blijven groeien, waarbij een klein derde een splitsing verwacht. Bij de Franstaligen is dat respectievelijk iets meer dan de helft en 42 procent. Al gelooft 75 procent tegelijkertijd dat Brussel ons land wel bij mekaar zal houden, aldus Elchardus, die de contradictie erkent. (Belga/TV)