In het kader van deze commissie (CNUDCI) zijn meer dan negentig landen drie weken geleden samengekomen in Wenen om zich te buigen over de hervorming van de geschillenbeslechting tussen staten en investeerders. De huidige praktijk biedt investeerders de mogelijkheid om bij arbitragepanels schadeclaims in te dienen tegen overheden die wetten invoeren, bijvoorbeeld inzake milieu of sociale normen, die hun voorziene winsten schade zouden toebrengen.

In steeds bredere kring maakt men er bezwaar tegen dat multinationals bij die panels 'hun' rechter kunnen kiezen, er geen beroepsmogelijkheden zijn,... 'Een dergelijke consensus leek twee jaar geleden nog onmogelijk', zo observeerde eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op de conferentie in het Egmontpaleis. Malmström was één van de hoofdrolspelers in de CETA-saga, toen de Waalse regering onder impuls van ngo's en vakbonden deze arbitragepanels aangreep om de ondertekening van het Europees-Canadese handelsverdrag een tijd te blokkeren.

Sindsdien voert Malmström campagne voor de oprichting van een nieuwe multilaterale rechtbank, met onafhankelijke professionele rechters en een beroepsprocedure. Het uiteindelijke Europees-Canadese verdrag bevat reeds een voorafname van het nieuwe regime. België wacht nog steeds op een advies van het Europese Hof van Justitie over de verenigbaarheid van dat systeem met het Europese recht.

In het kader van deze commissie (CNUDCI) zijn meer dan negentig landen drie weken geleden samengekomen in Wenen om zich te buigen over de hervorming van de geschillenbeslechting tussen staten en investeerders. De huidige praktijk biedt investeerders de mogelijkheid om bij arbitragepanels schadeclaims in te dienen tegen overheden die wetten invoeren, bijvoorbeeld inzake milieu of sociale normen, die hun voorziene winsten schade zouden toebrengen. In steeds bredere kring maakt men er bezwaar tegen dat multinationals bij die panels 'hun' rechter kunnen kiezen, er geen beroepsmogelijkheden zijn,... 'Een dergelijke consensus leek twee jaar geleden nog onmogelijk', zo observeerde eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op de conferentie in het Egmontpaleis. Malmström was één van de hoofdrolspelers in de CETA-saga, toen de Waalse regering onder impuls van ngo's en vakbonden deze arbitragepanels aangreep om de ondertekening van het Europees-Canadese handelsverdrag een tijd te blokkeren. Sindsdien voert Malmström campagne voor de oprichting van een nieuwe multilaterale rechtbank, met onafhankelijke professionele rechters en een beroepsprocedure. Het uiteindelijke Europees-Canadese verdrag bevat reeds een voorafname van het nieuwe regime. België wacht nog steeds op een advies van het Europese Hof van Justitie over de verenigbaarheid van dat systeem met het Europese recht.