Turtelboom wil terug naar oorspronkelijk voorstel familienaam waarin vader ‘vetorecht’ heeft

Minister van Justitie Annemie Turtelboom © BELGA

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heropent de discussie over familienamen. Ze dient in de Kamer een regeringsamendement in dat teruggrijpt naar haar oorspronkelijk voorstel.

De discussie over de familienaam die ouders aan hun kinderen geven blijft aanslepen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) dient in de Kamer naar eigen zeggen een regeringsamendement in dat teruggrijpt naar haar oorspronkelijke voorstel, zoals het in juli door de ministerraad is goedgekeurd. De CD&V-Kamerfractie gaat dat voorstel opnieuw niet steunen.

Turtelboom wil dat ouders de vrije keuze hebben in de familienaam die ze geven aan hun kinderen. Ze kunnen blijven kiezen voor de naam van de vader, maar ook die van de moeder kiezen of opteren voor een dubbele familienaam (in de volgorde vader-moeder of moeder-vader). Wanneer ouders er niet uit geraken, wordt de naam van de vader gekozen.

Vetorecht voor vader

In de Kamer vond regeringspartij CD&V echter dat het voorstel de vader een vetorecht gaf. Wanneer hij niet akkoord gaat, krijgt het kind immers automatisch de naam van de vader en de discriminatie tussen vader en moeder zou daarmee niet verdwijnen, luidde de redenering. Uiteindelijk tekenden alle meerderheidspartijen een amendement dat ervoor zou zorgen dat het kind een dubbele naam (vader-moeder) zou krijgen wanneer ouders er niet uit geraakten. Dat voorstel werd in de bevoegde Kamercommissie goedgekeurd.

Daags nadien laaide de discussie binnen de meerderheid opnieuw op. Het CDH vond de goedgekeurde regeling te ingewikkeld en stelde voor om af te stappen van de keuzevrijheid en voor elk kind de dubbele naam op te leggen, met de naam van de vader als eerste. PS en MR reageerden afwijzend. Donderdag zou de plenaire Kamer in principe over het in commissie goedgekeurde voorstel moeten stemmen.

De Crem steunt Turtelboom

Maar minister Turtelboom dient nu dus een regeringsamendement in dat terugkeert naar haar oorspronkelijke voorstel. Turtelboom benadrukt dat dit er komt “na 15 jaar aan debatten in het parlement, die in wetsvoorstellen zijn uitgemond van quasi alle partijen” en na “een jaar van besprekingen op regeringsniveau”.

Blijft de vraag of een meerderheid in het parlement zich achter het voorstel van de minister zal scharen. De CD&V-Kamerfractie zal alvast tegenstemmen en ontkent formeel dat haar vicepremier Pieter De Crem groen licht gaf voor het amendement van minister Turtelboom. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content