Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil de steunmechanismen voor hernieuwbare energie grondig hervormen. Dat blijkt uit haar beleidsnota. Het systeem moet minder complex en minder duur worden. Dat staat te lezen op deredactie.be. Ook het premiesysteem voor isolatie en beglazing wordt hervormd.

Steun beperkt in volume

Turtelboom wil streven naar meer energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energie, maar de steun voor die groene energie is nu te duur en er zal dus worden bijgestuurd. Hoe dat kan, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de factuur voor groenestroomcertificaten niet meer onbeperkt mag oplopen. De steun voor zonnepanelen, windmolens of andere technologie zal in de toekomst dus anders verlopen.

"We willen vooral mensen en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna", zegt Turtelboom. Steunmechanismen zouden ook niet alleen meer beperkt worden in de tijd, maar ook in volume. Wanneer een installatie een bepaald aantal kilowattuur heeft geproduceerd, zou de steun wegvallen. En steun op momenten van een overaanbod aan groene stroom, als de prijs eigenlijk negatief is, zou ook niet meer kunnen.

Kwetsbare gezinnen

Voorts wil Turtelboom - zoals al aangekondigd in het regeerakkoord - het huidige premiesysteem voor dakisolatie en beglazing afbouwen. In de plaats zal een nieuw systeem komen, meer gericht op kwetsbare gezinnen, maar hoe dat er zal uitzien is nog niet duidelijk. (Belga/WB)

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil de steunmechanismen voor hernieuwbare energie grondig hervormen. Dat blijkt uit haar beleidsnota. Het systeem moet minder complex en minder duur worden. Dat staat te lezen op deredactie.be. Ook het premiesysteem voor isolatie en beglazing wordt hervormd.Turtelboom wil streven naar meer energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energie, maar de steun voor die groene energie is nu te duur en er zal dus worden bijgestuurd. Hoe dat kan, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de factuur voor groenestroomcertificaten niet meer onbeperkt mag oplopen. De steun voor zonnepanelen, windmolens of andere technologie zal in de toekomst dus anders verlopen. "We willen vooral mensen en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna", zegt Turtelboom. Steunmechanismen zouden ook niet alleen meer beperkt worden in de tijd, maar ook in volume. Wanneer een installatie een bepaald aantal kilowattuur heeft geproduceerd, zou de steun wegvallen. En steun op momenten van een overaanbod aan groene stroom, als de prijs eigenlijk negatief is, zou ook niet meer kunnen. Voorts wil Turtelboom - zoals al aangekondigd in het regeerakkoord - het huidige premiesysteem voor dakisolatie en beglazing afbouwen. In de plaats zal een nieuw systeem komen, meer gericht op kwetsbare gezinnen, maar hoe dat er zal uitzien is nog niet duidelijk. (Belga/WB)