Turtelboom: Van Klein-Brabant naar Groot-Antwerpen

© ImageGlobe

Annemie Turtelboom heeft nog altijd niet gezegd dat ze lijsttrekker wordt in Antwerpen. Maar is er een andere keuze?

Volgend weekend zal men met gespitste oren luisteren naar wat minister Annemie Turtelboom te zeggen heeft op de nieuwjaarsreceptie van de Antwerpse Open VLD. Algemeen wordt verwacht dat ze ooit toch zal aankondigen dat ze in oktober daar de liberale lijst zal trekken. Maar zelf heeft ze nog niet bevestigd. Ook woordvoerster Margaux Donckier blijft de boot afhouden: Turtelbooms aanwezigheid dient vooral om mensen naar de receptie te lokken. Maar als die aanwezigheid al nodig is om liberale Antwerpenaren naar hun eigen feestje te krijgen, is ze dan niet dubbel onmisbaar om modale Antwerpenaren naar een liberale lijst te lokken?

Het ligt natuurlijk moeilijk. Turtelboom woont in Puurs, Klein-Brabant, ook de gemeente van minister-president Kris Peeters (CD&V). In het verleden hebben deze ‘buitenmensen’ bij federale of Vlaamse verkiezingen in de kieskring Antwerpen al mooie resultaten behaald. Dat is al een indicatie dat het hun partijen aan een toppoliticus uit Antwerpen zelf ontbreekt. Bij CD&V heeft havenschepen Marc Van Peel dat opgelost door samen met Patrick Janssens in één ‘stadslijst’ te stappen. Er wordt wel geopperd dat Open VLD in een alliantie met Groen kan gaan, maar dan kunnen de liberalen een groot deel van hun kiezers ook gratis overmaken aan N-VA, en de groenen aan de Stadslijst en zelfs PVDA. Maar men weet natuurlijk nooit.

De beste oplossing is natuurlijk een sterke Open VLD-lijst. En daar wringt het schoentje. De Antwerpse liberalen leiden al jaren aan bloedarmoede en dat wordt steeds erger. Oudere coryfeeën trokken zich terug (Leo Delwaide). Op tijd en stond is er een die breekt met de partij: destijds Hugo Coveliers, nu weer Ludo Van Campenhout en Marco Laenens. Ooit had ondernemer Christian Leysen nog ambitie, maar Open VLD koos niet hem maar Luc Bungeneers als schepen. Maar Bungeneers als kandidaat-burgemeester? Destijds werd er veel verwacht van zogenaamde ‘jonge schepenen’ Dirk Grootjans en Ann Coolsaet, maar die overleefden in 2003 de Visa-affaire niet. André Gantman werd betrapt op fraude en is afgeserveerd. Claude Marinower staat sterk in de Joodse gemeenschap, maar is niet uit het hout van lijsttrekkers gesneden. Annick De Ridder klust bij voor Katoen Natie, wat onverenigbaar is met een stedelijk mandaat. Kris Luyckx was nationaal partijsecretaris onder Bart Somers, heet al een paar jaar coming man, maar zijn tijd als lijsttrekker lijkt alleszins nog niet gekomen, zeker niet in een titanenclash tussen Patrick Janssens (SP.A), mogelijk Bart De Wever (N-VA), Filip Dewinter (VB), Meyrem Almaci (Groen) en zelfs Peter Mertens (PVDA). En er is ook nog geen blauw konijn gesignaleerd.

Dus kijkt elke liberaal naar de nieuwe minister van Justitie, ook al omdat de Antwerpse kiezer Turtelboom al kent van vorige verkiezingen. Maar elke liberale lijsttrekker, of hij of zij nu uit Deurne of Puurs komt, weet dat er meer kans is op falen dan op succes, zeker indien een duel Janssens-De Wever het Antwerpse electoraat zal polariseren. Dat doet Turtelboom haar beslissing nog uitstellen, of toch de aankondiging ervan. (WP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content