Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom schrapt 48 miljoen euro aan premies voor energiebesparing uit de begroting. Het bedrag voor de premies zal doorgerekend worden in de nettarieven. Dat zegt SP.A-parlementslid Rob Beenders op basis van een vraag aan de minister in het Vlaams Parlement.

"De minister verlegt hiermee de kosten voor energiepremies, energiescans, dakisolatieprojecten, enzovoort vanuit de Vlaamse begroting naar de distributienetbeheerders die dit op hun beurt zullen doorrekenen aan de gezinnen en kmo's", aldus Beenders.

Groeiende energiefactuur gezinnen

Recent nog hekelde energieminister Turtelboom dat de vorige regering en met name haar socialistische voorganger Freya Van den Bossche het probleem van de groeiende kosten voor het groenestroombeleid te laat heeft aangepakt, waardoor er nu een historische put van 1,7 miljard is opgebouwd.

"Maar de energieminister steekt zelf elke week iets nieuws in de energiefactuur van de gezinnen", zegt Beenders. "De keuze van de voorbije jaren was net energiebesparing te stimuleren vanuit de Vlaamse begroting en zo de energiekost voor de gezinnen en kmo's te verlagen. Turtelboom doet nu het tegenovergestelde: de energiefactuur omhoog om energiebesparing te financieren", aldus Beenders. Volgens de SP.A-politicus zou de Vlaamse regering zelf ook een inspanning moeten leveren om de energiefactuur onder controle te houden. "Men zou best een budgettaire inspanning leveren dan de kost door te schuiven." (Belga/WB)

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom schrapt 48 miljoen euro aan premies voor energiebesparing uit de begroting. Het bedrag voor de premies zal doorgerekend worden in de nettarieven. Dat zegt SP.A-parlementslid Rob Beenders op basis van een vraag aan de minister in het Vlaams Parlement. "De minister verlegt hiermee de kosten voor energiepremies, energiescans, dakisolatieprojecten, enzovoort vanuit de Vlaamse begroting naar de distributienetbeheerders die dit op hun beurt zullen doorrekenen aan de gezinnen en kmo's", aldus Beenders.Recent nog hekelde energieminister Turtelboom dat de vorige regering en met name haar socialistische voorganger Freya Van den Bossche het probleem van de groeiende kosten voor het groenestroombeleid te laat heeft aangepakt, waardoor er nu een historische put van 1,7 miljard is opgebouwd. "Maar de energieminister steekt zelf elke week iets nieuws in de energiefactuur van de gezinnen", zegt Beenders. "De keuze van de voorbije jaren was net energiebesparing te stimuleren vanuit de Vlaamse begroting en zo de energiekost voor de gezinnen en kmo's te verlagen. Turtelboom doet nu het tegenovergestelde: de energiefactuur omhoog om energiebesparing te financieren", aldus Beenders. Volgens de SP.A-politicus zou de Vlaamse regering zelf ook een inspanning moeten leveren om de energiefactuur onder controle te houden. "Men zou best een budgettaire inspanning leveren dan de kost door te schuiven." (Belga/WB)