Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zal tot de verkiezingen van volgend jaar geen gratieverzoeken meer goedkeuren. Intussen moet het parlement het debat over het systeem van individuele gratie in alle sereniteit kunnen voeren. Dat zei ze in het VRT-journaal.

Verkiezingen 2014

Eerder raakte bekend dat koning Filip sinds zijn aantreden deze zomer al elf gratieverzoeken heeft goedgekeurd. Verzoeken tot gratie worden behandeld door de dienst Genade van de Federale Overheidsdienst Justitie. De minister van Justitie legt de goedgekeurde verzoeken voor aan de koning. Onder de elf goedgekeurde dossiers zouden verkeersovertreders zitten.

De zaak wekt ophef. Zowat alle Vlaamse partijen willen het systeem van gratie afschaffen. Minister Turtelboom vindt dat het parlement de komende maanden het debat over de koninklijke gratie moet voeren. Tot aan de verkiezingen zal zij geen verzoeken meer goedkeuren. Het systeem van gratie afschaffen kan ze zelf niet. Het komt het parlement toe om het bewuste artikel uit de Grondwet te halen. Op de elf individuele dossiers gaat ze niet in. Maar ze komt er ook niet op terug.

Aantal gratieverzoeken daalt

"Het zijn elf menselijke gevallen, waar ik niet op terugkom". Turtelboom merkt op dat het aantal goedgekeurde gratieverzoeken de jongste jaren is gedaald. Vijf jaar geleden werd nog 98 keer gratie verleend.

Bij de troonswissel deze zomer gaf ze al aan dat ze de collectieve gratieregeling niet meer van deze tijd vond en dat het systeem van individuele gratie herbekeken moest worden. (Belga/AVE)

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zal tot de verkiezingen van volgend jaar geen gratieverzoeken meer goedkeuren. Intussen moet het parlement het debat over het systeem van individuele gratie in alle sereniteit kunnen voeren. Dat zei ze in het VRT-journaal.Eerder raakte bekend dat koning Filip sinds zijn aantreden deze zomer al elf gratieverzoeken heeft goedgekeurd. Verzoeken tot gratie worden behandeld door de dienst Genade van de Federale Overheidsdienst Justitie. De minister van Justitie legt de goedgekeurde verzoeken voor aan de koning. Onder de elf goedgekeurde dossiers zouden verkeersovertreders zitten. De zaak wekt ophef. Zowat alle Vlaamse partijen willen het systeem van gratie afschaffen. Minister Turtelboom vindt dat het parlement de komende maanden het debat over de koninklijke gratie moet voeren. Tot aan de verkiezingen zal zij geen verzoeken meer goedkeuren. Het systeem van gratie afschaffen kan ze zelf niet. Het komt het parlement toe om het bewuste artikel uit de Grondwet te halen. Op de elf individuele dossiers gaat ze niet in. Maar ze komt er ook niet op terug. "Het zijn elf menselijke gevallen, waar ik niet op terugkom". Turtelboom merkt op dat het aantal goedgekeurde gratieverzoeken de jongste jaren is gedaald. Vijf jaar geleden werd nog 98 keer gratie verleend. Bij de troonswissel deze zomer gaf ze al aan dat ze de collectieve gratieregeling niet meer van deze tijd vond en dat het systeem van individuele gratie herbekeken moest worden. (Belga/AVE)