'Ik wil laten onderzoeken in hoeverre de Vlaamse Belastingdienst op eenzelfde manier gebruik kan maken van de ANPR-camera's opgesteld en gebruikt door lokale besturen en politiezones. De combinatie van de eigen ANPR's samen met deze van de externe partners doet het aantal uitgevoerde controles exponentieel stijgen, wat de pakkans verhoogt en wat ertoe zal leiden dat de wetgeving correct zal worden nageleefd.' Zo staat het letterlijk in de beleidsnota van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld).

Uiteenlopende bedoelingen

Hoeveel APNR-camera's er momenteel in Vlaanderen staan? 'Daar heeft niemand een duidelijk zich op', zegt Tom De Schepper, stafmedewerker van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). 'Diverse beleidsniveaus hebben zulke camera's, en meestal met uiteenlopende bedoelingen. Lokale politiekorpsen hebben soms vaste, soms mobiele ANPR's. In 2011 waren er 59 steden of gemeenten die erover beschikten, vandaag zullen het er ongeveer 150 zijn, maar niemand heeft een precies overzicht. Daarnaast heeft ook de Vlaamse overheid zelf camera's, denk aan de bekende camera's voor trajectcontroles op de E17 en de E40. Ook de Vlaamse Belastingdienst en het Vlaams Verkeerscentrum hebben zelf al camera's, die laatste dienen voor het monitoren van verkeersstromen. Ook provinciale instanties werken samen met gemeenten voor het plaatsen van ANPR's, zoals in Oost-Vlaanderen voor de digitale vrachtwagensluizen. De federale overheid subsidieerde in het verleden ook ANPR's, zoals in West-Vlaamse gemeenten die met grenscriminaliteit worden geconfronteerd. Dat alles maakt het moeilijk om een totaalbeeld te krijgen.'

Inkomsten verdelen?

De vraag kan rijzen hoe de inkomsten zullen verdeeld worden, wanneer ANPR-camera's van de ene instanties worden ingeschakeld voor opbrengsten op een ander niveau. Zal dat dan volgens het principe 'Voor wat, hoort wat' gebeuren? 'Bij de samenwerkingen die nu al lopen, zien we dat iedereen er postifief tegenover staat, omdat het in feite een win-win-stituatie is voor alle partijen', zegt Kristof Windels, de woordvoerder van minister Turtelboom. (Belga/JH)

'Ik wil laten onderzoeken in hoeverre de Vlaamse Belastingdienst op eenzelfde manier gebruik kan maken van de ANPR-camera's opgesteld en gebruikt door lokale besturen en politiezones. De combinatie van de eigen ANPR's samen met deze van de externe partners doet het aantal uitgevoerde controles exponentieel stijgen, wat de pakkans verhoogt en wat ertoe zal leiden dat de wetgeving correct zal worden nageleefd.' Zo staat het letterlijk in de beleidsnota van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld). Hoeveel APNR-camera's er momenteel in Vlaanderen staan? 'Daar heeft niemand een duidelijk zich op', zegt Tom De Schepper, stafmedewerker van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). 'Diverse beleidsniveaus hebben zulke camera's, en meestal met uiteenlopende bedoelingen. Lokale politiekorpsen hebben soms vaste, soms mobiele ANPR's. In 2011 waren er 59 steden of gemeenten die erover beschikten, vandaag zullen het er ongeveer 150 zijn, maar niemand heeft een precies overzicht. Daarnaast heeft ook de Vlaamse overheid zelf camera's, denk aan de bekende camera's voor trajectcontroles op de E17 en de E40. Ook de Vlaamse Belastingdienst en het Vlaams Verkeerscentrum hebben zelf al camera's, die laatste dienen voor het monitoren van verkeersstromen. Ook provinciale instanties werken samen met gemeenten voor het plaatsen van ANPR's, zoals in Oost-Vlaanderen voor de digitale vrachtwagensluizen. De federale overheid subsidieerde in het verleden ook ANPR's, zoals in West-Vlaamse gemeenten die met grenscriminaliteit worden geconfronteerd. Dat alles maakt het moeilijk om een totaalbeeld te krijgen.' De vraag kan rijzen hoe de inkomsten zullen verdeeld worden, wanneer ANPR-camera's van de ene instanties worden ingeschakeld voor opbrengsten op een ander niveau. Zal dat dan volgens het principe 'Voor wat, hoort wat' gebeuren? 'Bij de samenwerkingen die nu al lopen, zien we dat iedereen er postifief tegenover staat, omdat het in feite een win-win-stituatie is voor alle partijen', zegt Kristof Windels, de woordvoerder van minister Turtelboom. (Belga/JH)