Turtelboom houdt dialoog met gevangenisbonden open

© Belga

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zal nog vergaderen met de vakbonden over de veiligheid in de gevangenissen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zal nog vergaderen met de vakbonden over de veiligheid in de gevangenissen. Dat kondigde ze aan in de bevoegde Kamercommissie, waar een minidebat plaatsvond over de situatie in de Belgische gevangenissen.

De minister somde er een waslijst aan maatregelen op korte en lange termijn op die de veiligheidssituatie moet verbeteren en de overbevolking moet terugschroeven. Uitgerekend op de dag waarop de cipiersvakbonden een nationale stakingsaanzegging aankondigen, waren op de agenda van de commissie Justitie tal van vragen voorzien over de toestand in de gevangenissen.

Verschillende aspecten passeerden daarbij de revue, zoals de situatie in de gevangenis van Vorst, de ontsnapping van twee gedetineerden en hun gijzeling van twee beambten, de aangekondigde scanautomaten en cijfers over de gevangenispopulatie. Wat dat laatste betreft, gaf minister Turtelboom mee dat de gemiddelde gevangenispopulatie vorig jaar op 10.973,5 gedetineerden lag, terwijl de gemiddelde capaciteit in 2011 op 9.128,8 plaatsen lag. Dat komt neer op een gemiddelde overbevolkingsgraad van 20,2 procent. Het cipierskader zou voor 103 procent ingevuld zijn.

Modulair bouwen

De minister stelde voorts dat er tegen eind 2014 netto 1.549 extra capaciteit in de gevangenissen zal komen. Voor dit jaar is sprake van meer dan 200 bijkomende plaatsen door verbouwingen. Ze opperde ook een piste om nog extra celcapaciteit te creëren door middel van”modulair bouwen” op bestaande sites, wat minder problemen met procedures zou moeten veroorzaken. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content