Het Grondwettelijk Hof vernietigde enkele bepalingen uit die wet. De advocatenordes en de mensenrechtenliga wilden de wet laten vernietigen omdat die strijdig zou zijn met de mensenrechten.

"De ordes van advocaten eisten een quasi totale vernietiging van de Salduzwet. Het Grondwettelijke Hof is daar niet op ingegaan en heeft slechts enkele bepalingen van de wet vernietigd. Op de belangrijkste eisen van de advocaten, namelijk dat advocaten bij alle verhoren aanwezig moeten zijn en dat ze actief zouden mogen deelnemen aan het verhoor, zijn de advocaten niet gevolgd door het Hof dat oordeelde dat de wet op deze punten voldoet", zegt het kabinet-Turtelboom in een mededeling.

De wet moet volgens de minister op drie punten worden aangepast. Ook verdachten van verkeersmisdrijven waarop minstens één jaar gevangenisstraf staat, zullen in de toekomst tijdens het eerste verhoor recht krijgen op bijstand door een advocaat.

De wet zal ook zo worden aangepast dat een veroordeling in geen geval mag worden gegrond op verklaringen die zijn afgelegd zonder dat de verdachte recht op bijstand kreeg. Tenslotte zal in de wet verduidelijkt worden dat een verdachte bij zijn ondervraging ingelicht moet worden of hij al dan niet is aangehouden. (Belga/TE)

Het Grondwettelijk Hof vernietigde enkele bepalingen uit die wet. De advocatenordes en de mensenrechtenliga wilden de wet laten vernietigen omdat die strijdig zou zijn met de mensenrechten. "De ordes van advocaten eisten een quasi totale vernietiging van de Salduzwet. Het Grondwettelijke Hof is daar niet op ingegaan en heeft slechts enkele bepalingen van de wet vernietigd. Op de belangrijkste eisen van de advocaten, namelijk dat advocaten bij alle verhoren aanwezig moeten zijn en dat ze actief zouden mogen deelnemen aan het verhoor, zijn de advocaten niet gevolgd door het Hof dat oordeelde dat de wet op deze punten voldoet", zegt het kabinet-Turtelboom in een mededeling. De wet moet volgens de minister op drie punten worden aangepast. Ook verdachten van verkeersmisdrijven waarop minstens één jaar gevangenisstraf staat, zullen in de toekomst tijdens het eerste verhoor recht krijgen op bijstand door een advocaat. De wet zal ook zo worden aangepast dat een veroordeling in geen geval mag worden gegrond op verklaringen die zijn afgelegd zonder dat de verdachte recht op bijstand kreeg. Tenslotte zal in de wet verduidelijkt worden dat een verdachte bij zijn ondervraging ingelicht moet worden of hij al dan niet is aangehouden. (Belga/TE)