Minister van Justitie Annemie Turtelboom wilde in de wandelgangen van het federale parlement geen commentaar kwijt over de aanhouding van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem, maar stelde dat alles in het werk gesteld zal worden om een stevig dossier op stellen opdat zijn Belgische nationaliteit kan worden afgenomen zodat op de Marokkaanse vraag tot zijn uitlevering kan worden ingegaan door de Belgische autoriteiten. Nieuwe wetgeving zal volgens de minister niet alles oplossen.

Veroordelingen

De minister wilde over het verloop van de zaak enkel kwijt dat ze vond dat het goede zaak was dat de man opgepakt was. Ze wees er nog op dat Belkacem reeds in eerste aanleg veroordeeld is, er reeds nieuwe onderzoeken tegen hem lopen en hij in het verleden reeds veroordeeld werd in Marokko.

Uitwijzen

Het komt er volgens haar nu op aan om een zo stevig mogelijk dossier op te stellen zodat het Antwerps parket de procedure kan starten om de Belgische nationaliteit van de man af te nemen. Dan kan er ingegaan worden op de vraag van de Marokkaanse autoriteiten om hem uit te wijzen.

Wetgeving

Annemie Turtelboom meent dat de huidige wetgeving reeds ver gaat, maar nog steeds aangepast kan worden. Zo kan het verbod op extremistische organisaties een belangrijk signaal zijn, maar dat is volgens haar niet voldoende. Een veroordeelde organisatie kan immers op korte termijn de activiteiten onder een andere naam verder zetten. (Belga/EE)

Minister van Justitie Annemie Turtelboom wilde in de wandelgangen van het federale parlement geen commentaar kwijt over de aanhouding van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem, maar stelde dat alles in het werk gesteld zal worden om een stevig dossier op stellen opdat zijn Belgische nationaliteit kan worden afgenomen zodat op de Marokkaanse vraag tot zijn uitlevering kan worden ingegaan door de Belgische autoriteiten. Nieuwe wetgeving zal volgens de minister niet alles oplossen. Veroordelingen De minister wilde over het verloop van de zaak enkel kwijt dat ze vond dat het goede zaak was dat de man opgepakt was. Ze wees er nog op dat Belkacem reeds in eerste aanleg veroordeeld is, er reeds nieuwe onderzoeken tegen hem lopen en hij in het verleden reeds veroordeeld werd in Marokko.Uitwijzen Het komt er volgens haar nu op aan om een zo stevig mogelijk dossier op te stellen zodat het Antwerps parket de procedure kan starten om de Belgische nationaliteit van de man af te nemen. Dan kan er ingegaan worden op de vraag van de Marokkaanse autoriteiten om hem uit te wijzen. Wetgeving Annemie Turtelboom meent dat de huidige wetgeving reeds ver gaat, maar nog steeds aangepast kan worden. Zo kan het verbod op extremistische organisaties een belangrijk signaal zijn, maar dat is volgens haar niet voldoende. Een veroordeelde organisatie kan immers op korte termijn de activiteiten onder een andere naam verder zetten. (Belga/EE)