Turnhoutse N-VA’ers weigeren uit de partij te stappen

Het stadhuis van Turnhout © BELGA

De zes N-VA-leden uit Turnhout die maandag tegen hun eigen burgemeester hebben gestemd, weigeren zich uit de partij te laten zetten. “Het probleem ligt bij hen, niet bij ons”, zeggen ze.

In Turnhout hebben maandagavond 20 van de 33 gemeenteraadsleden tegen de coalitie van de N-VA, de SP.A en CD&V gestemd. Onder hen ook zes N-VA-leden, die de motie van wantrouwen steunden tegen de ploeg van hun eigen burgemeester Erwin Brentjens.

Het nationale N-VA-bestuur heeft de zes partijleden nu geschorst, in afwachting van hun ontslag uit de partij. De dissidenten weigeren zich echter neer te leggen bij die beslissing, meldt de VRT-nieuwsredactie. “Wij laten ons niet uit de partij zetten”, zeggen ze.

Geen dissidenten

“Wij worden niet graag als dissidenten aanzien, omdat wij eigenlijk de meerderheid van de fractie en de meerderheid van de besturen vertegenwoordigen”, zegt Danny Vermeijen, een van de N-VA’ers die tegen burgemeester Brentjens stemden.

“Er zijn hier twee heren die echt vastklampen aan hun macht”, doelt Vermeijen op Brentjens en N-VA schepen Willy Van Geirt. “Het probleem ligt dus bij hen, niet bij ons”, besluit hij.

Mandaat ter beschikking

In een mededeling ‘namens de N-VA-fractie Turnhout’ stelt Vermeijen dat zowel de burgemeester als de schepen eerder al waren gevraagd hun mandaat ter beschikking te stellen. “Intussen is er minstens nog twee keer formeel door het unanieme afdelingsbestuur en nogmaals de fractie de vraag gesteld aan de heren om hun mandaat ter beschikking te stellen, om een doorstart van N-VA Turnhout mogelijk te maken, wat ze telkens weigerden. Of hoe 8 procent van een fractie maar liefst 92 procent van een fractie voor het blok zet”, aldus Vermeijen.

De fractie vindt het luidens de mededeling dan ook “betreurenswaardig” dat “N-VA nationaal de bezorgdheid van 92 procent van de fractie naast zich neerlegt”. De enige mogelijkheid die overbleef om een doorstart van N-VA Turnhout te maken, was het inroepen van artikel 47bis van het Gemeentedecreet over de structurele onbestuurbaarheid, luidt het.

Bemiddeling

“We willen aangeven dat wij als N-VA-fractie in Turnhout onze verantwoordelijkheid naar de kiezer willen blijven opnemen”, gaat Vermeijen voort. “Wij willen werken aan een goed beleid voor de Turnhoutenaar en niet wachten tot na de verkiezingen van 2014. Wij willen dan ook alle medewerking verlenen aan de bemiddelingspoging van onze gouverneur, maar voor ons als N-VA-fractie in Turnhout is er geen meerderheid meer mogelijkheid waarbij de heren Van Geirt en Brentjes nog een uitvoerend mandaat bekleden”.

Partner Content