Buitenlandse Zaken had de ambassadeur op het matje geroepen na de uitspraken van woordvoerder Veysel Filiz in de pers en op sociale media. Hij had in Gazet van Antwerpen gezegd dat er Vlaamse organisaties zijn die de Gülen-beweging, die volgens het Turkse bewind achter de mislukte staatsgreep zou zitten, steunen. Ook de Vlaamse regering zou goede banden met die beweging onderhouden.

Minister-president Geert Bourgeois noemde die uitlatingen 'onaanvaardbaar' en 'te gek voor woorden'. Diplomatiek personeel hoort zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden, luidde het.

Ambassadeur Hakan Olcay heeft nu gedurende drie kwartier een onderhoud gehad met de directeur-generaal bilaterale zaken van Buitenlandse Zaken. 'De ambassadeur zal de Vlaamse minister-president contacteren om hem zijn excuses aan te bieden', zegt Didier Reynders aan Belga. De ambassadeur heeft zijn medewerkers ook schriftelijk en mondeling tot de orde geroepen om niet langer dergelijke uitlatingen te doen, zegt Reynders nog.

Buitenlandse Zaken had de ambassadeur op het matje geroepen na de uitspraken van woordvoerder Veysel Filiz in de pers en op sociale media. Hij had in Gazet van Antwerpen gezegd dat er Vlaamse organisaties zijn die de Gülen-beweging, die volgens het Turkse bewind achter de mislukte staatsgreep zou zitten, steunen. Ook de Vlaamse regering zou goede banden met die beweging onderhouden. Minister-president Geert Bourgeois noemde die uitlatingen 'onaanvaardbaar' en 'te gek voor woorden'. Diplomatiek personeel hoort zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden, luidde het. Ambassadeur Hakan Olcay heeft nu gedurende drie kwartier een onderhoud gehad met de directeur-generaal bilaterale zaken van Buitenlandse Zaken. 'De ambassadeur zal de Vlaamse minister-president contacteren om hem zijn excuses aan te bieden', zegt Didier Reynders aan Belga. De ambassadeur heeft zijn medewerkers ook schriftelijk en mondeling tot de orde geroepen om niet langer dergelijke uitlatingen te doen, zegt Reynders nog.