Tuinbouwers zien inkomsten kelderen

‘2011 is een verloren jaar voor de tuinders’, zegt Luc Van Oirbeek van de Boerenbond.

Vijf tot tien procent van de tomaten, sla en komkommers vindt nog altijd geen koper. Groenten die men wel kwijtraakt, worden verkocht tegen bodemprijzen. ‘Een verloren jaar voor de tuinders’, zegt Luc van Oirbeek van de Boerenbond over 2011.

Drie maanden na het uitbreken van de EHEC-bacterie en de paniekreactie die daarmee gepaard ging bij de bevolking, heeft de groentesector de klap nog niet volledig verwerkt. Mensen durfden geen groenten meer te eten, en bijgevolg kampt de markt nog altijd met een crisis. Een deel van de productie vindt momenteel gewoon geen koper. Groenten die wel verkocht raken, worden geleverd tegen bodemprijzen.

Tot 10 procent van de oogst raakt niet verkocht

Uit cijfers van REO Veiling, de coöperatieve veiling voor groenten en fruit in Roeselare, blijkt dat tussen 1 maart en 17 augustus een kleine 6 procent van de komkommeroogst geen koper vond. Bij de tomaten en sla gaat het om ruim 10 procent. Ter vergelijking: vorig jaar lagen de percentages onverkochte producten tussen de 0,31 procent voor tomaten en de 1,57 procent voor sla. De Mechelse veilingen en Veiling Hoogstraten tekenen vergelijkbare cijfers op.

Van Oirbeek: ‘Late oogst Zuid-Europa en goed voorjaar zorgen voor overproductie’

Een tomatenproducent krijgt gemiddeld 10 eurocent per kilo. Dat is bijna zes keer minder dan vorig jaar. ‘Doordat de winter in Zuid-Europa langer duurde, kwamen hun producten later op de markt. En het goeie voorjaar bij ons zorgde ervoor dat onze producten vroeger oogstklaar waren. Dat zorgde voor een overaanbod en drukt de prijs’, zegt Luc Van Oirbeek, adviseur tuinbouw bij de Boerenbond.

‘Daarna kreeg je de crisis met de EHEC-bacterie. Bovendien sloot Rusland zijn grenzen voor alle groenten uit de EU uit angst voor verdere besmetting, waardoor de markt totaal ontregeld raakte. En ten slotte hebben mensen bij ons door het slechte zomerweer minder zin in slaatjes, koude schotels of andere zomergerechten. De vraag daalt, en dat heeft zijn effect op de prijs.’

Hoogseizoen bijna voorbij, kosten blijven oplopen

Of dit tot een verhoogd aantal faillissementen zal leiden, zal pas begin volgend jaar duidelijk worden. Van Oirbeek acht het nu vooral belangrijk om tuinders bij te staan bij het opstarten van een nieuw teeltjaar. Na augustus is het hoogseizoen voorbij, maar de kosten blijven wel oplopen. Van Oirbeek: ‘Meer nog, er moet ook geïnvesteerd kunnen worden in nieuw teeltmateriaal voor volgend jaar. Voor dit jaar wordt er alvast geen herstel meer verwacht.’ (EVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content