'We beschikken hier over vele geweldige mensen, die erg hard werken', zei Donald Trump dinsdag tijdens een ontmoeting met het leger, hulpverleners en reddingswerkers. 'We mogen er trots op zijn, wat we in Puerto Rico verwezenlijken'.

Eerder werd veel kritiek geleverd aan het adres van Trump dat hulpmaatregelen veel te lang op zich lieten wachten. Nog steeds zitten de meeste eilandbewoners zonder stroom, velen hebben geen stromend water. 'We gaan hier dood door jullie inefficiëntie en buraeucratie', haalde de burgemeester van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, Carmen Yulín Cruz, uit naar Trump. 'Ik ben het beu beleefd te zijn. Ik ben pisnijdig'.

Trump wees de beschuldigingen van de hand en stelde in zijn bekende Twitterstijl de leiderskwaliteiten van de burgemeester in vraag. Bovendien kaatste hij de bal terug naar de Puerto Ricanen, die hij verweet zelf te weinig de handen uit de mouwen te steken.

Vooral de vraag waarom Trump zoveel tijd nodig had om zich om de ramp in Puerto Rico te bekommeren, viel slecht. Na de orkanen Harvey en Irma vloog hij enkele dagen later al naar Texas en Florida.

Voor zijn vertrek naar San Juan zei Trump: 'Ik denk dat we in Puerto Rico net zo goed hebben gereageerd als in Texas en Florida'. Dinsdag wil Trump ook de burgemeester Yulín Cruz zien. Bovendien zijn ontmoetingen voorzien met slachtoffers, reddingswerkers, hulpverleners, de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rosselló en de gouverneur van de eveneens hard getroffen Amerikaanse Maagdeneilanden, Kenneth Mapp.

'Ik zal hem vooral vertellen wat we nodig hebben om Puerto Rico weer op te bouwen', zei Rosselló voor zijn treffen met Trump. De gouverneur schat dat het Caraïbisch eiland meer dan 60 miljard dollar (50,1 miljard euro) voor de wederopbouw nodig heeft. Puerto Rico was voor de doortocht van orkaan Maria al in een diepe economische crisis verzonken. De schuldenlast schommelt rond de 70 miljard dollar (rond 64 miljard euro), daar bovenop komen nog ongedekte pensioenaanvragen. Washington heeft het eiland al onder financieel toezicht geplaatst. De verplichtingen zullen nu worden geherstructureerd in een soort van een faillissementsprocedure.

'We beschikken hier over vele geweldige mensen, die erg hard werken', zei Donald Trump dinsdag tijdens een ontmoeting met het leger, hulpverleners en reddingswerkers. 'We mogen er trots op zijn, wat we in Puerto Rico verwezenlijken'.Eerder werd veel kritiek geleverd aan het adres van Trump dat hulpmaatregelen veel te lang op zich lieten wachten. Nog steeds zitten de meeste eilandbewoners zonder stroom, velen hebben geen stromend water. 'We gaan hier dood door jullie inefficiëntie en buraeucratie', haalde de burgemeester van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, Carmen Yulín Cruz, uit naar Trump. 'Ik ben het beu beleefd te zijn. Ik ben pisnijdig'. Trump wees de beschuldigingen van de hand en stelde in zijn bekende Twitterstijl de leiderskwaliteiten van de burgemeester in vraag. Bovendien kaatste hij de bal terug naar de Puerto Ricanen, die hij verweet zelf te weinig de handen uit de mouwen te steken. Vooral de vraag waarom Trump zoveel tijd nodig had om zich om de ramp in Puerto Rico te bekommeren, viel slecht. Na de orkanen Harvey en Irma vloog hij enkele dagen later al naar Texas en Florida. Voor zijn vertrek naar San Juan zei Trump: 'Ik denk dat we in Puerto Rico net zo goed hebben gereageerd als in Texas en Florida'. Dinsdag wil Trump ook de burgemeester Yulín Cruz zien. Bovendien zijn ontmoetingen voorzien met slachtoffers, reddingswerkers, hulpverleners, de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rosselló en de gouverneur van de eveneens hard getroffen Amerikaanse Maagdeneilanden, Kenneth Mapp. 'Ik zal hem vooral vertellen wat we nodig hebben om Puerto Rico weer op te bouwen', zei Rosselló voor zijn treffen met Trump. De gouverneur schat dat het Caraïbisch eiland meer dan 60 miljard dollar (50,1 miljard euro) voor de wederopbouw nodig heeft. Puerto Rico was voor de doortocht van orkaan Maria al in een diepe economische crisis verzonken. De schuldenlast schommelt rond de 70 miljard dollar (rond 64 miljard euro), daar bovenop komen nog ongedekte pensioenaanvragen. Washington heeft het eiland al onder financieel toezicht geplaatst. De verplichtingen zullen nu worden geherstructureerd in een soort van een faillissementsprocedure.