Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft dinsdag een half uur de treinen in het Brusselse Zuidstation geblokkeerd. Met de actie wilde de bond de veiligheidsproblemen en de werkdruk aanklagen.

De actie kwam daags na de 24-urenstaking van ACOD Spoor en de onafhankelijke vakbond OVS tegen het uitblijven van een sociaal akkoord voor NMBS Logistics, de goederenafdeling van de NMBS.

Aanvankelijk was het de bedoeling om het treinverkeer dinsdag tussen 15 en 17 uur in Brussel-Zuid te blokkeren, maar uiteindelijk liep de actie maar van 15 uur tot 15.30 uur.

Voorzitter Arthur Mercier van de ASTB noemt het veiligheidssyteem TBL1+ dat op de treinen van de NMBS gebruikt wordt waardeloos. Hij eist de invoering van het Europees ETCS-systeem.

Hinder

De actie duurde dan wel niet lang, volgens infrastructuurbeheerder Infrabel zal het spoorverkeer als gevolg ervan nog tot minstens 19 uur grote hinder ondervinden.

Volgens de woordvoerder van Infrabel moet er zeker tot 19 uur
rekening worden gehouden met minstens een half uur vertraging voor alle treinen die via de Brusselse noord-zuidas passeren.

ASTB verwacht 'sterk signaal' NMBS
Volgens het ASTB namen zo'n 240 treinbestuurders aan de actie van dinsdag deel. Voorzitter Mercier zei na afloop dat hij een sterk signaal verwacht van de NMBS.

'We hopen dat de directie de omvang van deze actie inziet en zo snel mogelijk met ons rond de tafel gaat zitten. We rekenen op een sterk signaal om de dialoog te heropenen binnen de 48 uur. Anders komen er nieuwe acties'.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft dinsdag een half uur de treinen in het Brusselse Zuidstation geblokkeerd. Met de actie wilde de bond de veiligheidsproblemen en de werkdruk aanklagen.De actie kwam daags na de 24-urenstaking van ACOD Spoor en de onafhankelijke vakbond OVS tegen het uitblijven van een sociaal akkoord voor NMBS Logistics, de goederenafdeling van de NMBS.Aanvankelijk was het de bedoeling om het treinverkeer dinsdag tussen 15 en 17 uur in Brussel-Zuid te blokkeren, maar uiteindelijk liep de actie maar van 15 uur tot 15.30 uur.Voorzitter Arthur Mercier van de ASTB noemt het veiligheidssyteem TBL1+ dat op de treinen van de NMBS gebruikt wordt waardeloos. Hij eist de invoering van het Europees ETCS-systeem. HinderDe actie duurde dan wel niet lang, volgens infrastructuurbeheerder Infrabel zal het spoorverkeer als gevolg ervan nog tot minstens 19 uur grote hinder ondervinden.Volgens de woordvoerder van Infrabel moet er zeker tot 19 uur rekening worden gehouden met minstens een half uur vertraging voor alle treinen die via de Brusselse noord-zuidas passeren. ASTB verwacht 'sterk signaal' NMBS Volgens het ASTB namen zo'n 240 treinbestuurders aan de actie van dinsdag deel. Voorzitter Mercier zei na afloop dat hij een sterk signaal verwacht van de NMBS. 'We hopen dat de directie de omvang van deze actie inziet en zo snel mogelijk met ons rond de tafel gaat zitten. We rekenen op een sterk signaal om de dialoog te heropenen binnen de 48 uur. Anders komen er nieuwe acties'.