Een aantal treinbegeleiders voerde gedurende een hele week actie door geen ticketcontrole uit te voeren. Dat ze geen vakantie kunnen aanvragen door het tekort aan personeel zit hen hoog. Jean-Pierre Goossens van het ACOD Spoor bracht zijn achterban echter op de hoogte dat er een "contingentaanpassing" komt. "De acties zullen afgebouwd worden", aldus Goossens.

20 procent meer begeleiders

Om het tekort bij de treinbegeleiders weg te werken, zal de NMBS instemmen met 20 procent meer treinbegeleiders, zegt hij. Dat ligt maandag 6 april op het directiecomité alvast op tafel.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) gaf in de Kamer aan dat er in 2015 291 extra treinbegeleiders zullen worden aangeworven. "Momenteel volgen 154 personen de opleiding van treinbegeleider. Er vindt een belangrijke instroom van opgeleide treinbegeleiders vanaf eind juni plaats. Daarna zijn er nog 92 laureaten voor aanwerving op heel korte termijn", antwoordde Galant op een parlementaire vraag van David Geerts (SP.A).

Daarnaast weet Goossens dat er aan een voorstel gewerkt wordt dat aanpassingen voorziet voor de regeling van het "groot verlof", zodat "zoveel mogelijk mensen hun vakantie dan kunnen opnemen". Litte Frooninckx van HR-Rail, dat instaat voor de aanwervingen bij het spoor, bevestigt dat er hierover onderhandelingen met de vakbonden bezig zijn.

(Belga/WB)

Een aantal treinbegeleiders voerde gedurende een hele week actie door geen ticketcontrole uit te voeren. Dat ze geen vakantie kunnen aanvragen door het tekort aan personeel zit hen hoog. Jean-Pierre Goossens van het ACOD Spoor bracht zijn achterban echter op de hoogte dat er een "contingentaanpassing" komt. "De acties zullen afgebouwd worden", aldus Goossens. Om het tekort bij de treinbegeleiders weg te werken, zal de NMBS instemmen met 20 procent meer treinbegeleiders, zegt hij. Dat ligt maandag 6 april op het directiecomité alvast op tafel. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) gaf in de Kamer aan dat er in 2015 291 extra treinbegeleiders zullen worden aangeworven. "Momenteel volgen 154 personen de opleiding van treinbegeleider. Er vindt een belangrijke instroom van opgeleide treinbegeleiders vanaf eind juni plaats. Daarna zijn er nog 92 laureaten voor aanwerving op heel korte termijn", antwoordde Galant op een parlementaire vraag van David Geerts (SP.A). Daarnaast weet Goossens dat er aan een voorstel gewerkt wordt dat aanpassingen voorziet voor de regeling van het "groot verlof", zodat "zoveel mogelijk mensen hun vakantie dan kunnen opnemen". Litte Frooninckx van HR-Rail, dat instaat voor de aanwervingen bij het spoor, bevestigt dat er hierover onderhandelingen met de vakbonden bezig zijn. (Belga/WB)