De boete die Infrabel moet betalen is het resultaat van de ondermaatse stiptheidscijfers van de treinen vorig jaar. Dat meldt La Libre Belgique donderdag op basis van het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Ronny Balcaen (Ecolo).

Sinds 2008 kreeg Infrabel voor 6,5 miljoen euro aan sancties. In het huidige beheerscontract (2008-2012) is een financieel bonus-malussysteem afgesproken in functie van het al dan niet behalen van bepaalde stiptheidsdoelstellingen. Afhankelijk van de behaalde resultaten kan de bonus-malus variëren van +3,5 miljoen tot -3,5 miljoen euro. Dat bedrag wordt toegevoegd aan of afgetrokken van de exploitatietoelage die Infrabel het daaropvolgende jaar krijgt.

De sanctie van 3,5 miljoen euro komt overeen met 0,8 procent van de jaarlijkse exploitatietoelage van 430,7 miljoen euro, aldus de krant. In 2010 reed 85,7 procent van de treinen op tijd of met een vertraging van minder dan 6 minuten. Volgens een woordvoerder van Infrabel heeft de sanctie geen gevolgen voor de reizigers. (Belga)

De boete die Infrabel moet betalen is het resultaat van de ondermaatse stiptheidscijfers van de treinen vorig jaar. Dat meldt La Libre Belgique donderdag op basis van het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Ronny Balcaen (Ecolo). Sinds 2008 kreeg Infrabel voor 6,5 miljoen euro aan sancties. In het huidige beheerscontract (2008-2012) is een financieel bonus-malussysteem afgesproken in functie van het al dan niet behalen van bepaalde stiptheidsdoelstellingen. Afhankelijk van de behaalde resultaten kan de bonus-malus variëren van +3,5 miljoen tot -3,5 miljoen euro. Dat bedrag wordt toegevoegd aan of afgetrokken van de exploitatietoelage die Infrabel het daaropvolgende jaar krijgt. De sanctie van 3,5 miljoen euro komt overeen met 0,8 procent van de jaarlijkse exploitatietoelage van 430,7 miljoen euro, aldus de krant. In 2010 reed 85,7 procent van de treinen op tijd of met een vertraging van minder dan 6 minuten. Volgens een woordvoerder van Infrabel heeft de sanctie geen gevolgen voor de reizigers. (Belga)