Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet werkt aan een plan dat de verkeersveiligheid in ons land moet optrekken. Volgens de krant De Morgen zou de alcohollimiet verlaagd worden van 0,5 naar 0,2 promille.

De woordvoerster van de staatssecretaris bevestigt dat er aan een plan wordt gewerkt, maar zegt dat er nog geen beslissing is genomen over het al dan niet verlagen van de alcohollimiet naar 0,2 promille.

0,0 promille voor vrachtwagenchauffeurs

In een reactie op het nieuws meldt de Belgische transportfederatie Febetra ondertussen dat alcohol en drugs niet samengaan met veilig rijden en het gebruik ervan dus verboden moet worden tijdens de werkuren. Als het van Febetra afhangt, mogen vrachtwagenchauffeurs bij het uitoefenen van hun job geen druppel
alcohol meer aanraken.

"Een vrachtwagenchauffeur die onder invloed zou rijden, is een gevaar op de weg", luidt het in een mededeling. Febetra benadrukt ook dat de vrachtwagenchauffeurs een voorbeeldfunctie hebben op het vlak van verkeersveiligheid.

Oudere bestuurders
Wathelet plant ook extra veiligheidsmaatregelen voor oudere bestuurders. Volgens Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) wil de staatssecretaris oudere bestuurders vanaf een bepaalde leeftijd aan een medische keuring onderwerpen. Vanaf welke leeftijd dat moet gebeuren, wordt nog onderzocht. Ook het aantal alcoholcontroles zal wellicht toenemen. (Belga/TE)

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet werkt aan een plan dat de verkeersveiligheid in ons land moet optrekken. Volgens de krant De Morgen zou de alcohollimiet verlaagd worden van 0,5 naar 0,2 promille. De woordvoerster van de staatssecretaris bevestigt dat er aan een plan wordt gewerkt, maar zegt dat er nog geen beslissing is genomen over het al dan niet verlagen van de alcohollimiet naar 0,2 promille.0,0 promille voor vrachtwagenchauffeursIn een reactie op het nieuws meldt de Belgische transportfederatie Febetra ondertussen dat alcohol en drugs niet samengaan met veilig rijden en het gebruik ervan dus verboden moet worden tijdens de werkuren. Als het van Febetra afhangt, mogen vrachtwagenchauffeurs bij het uitoefenen van hun job geen druppel alcohol meer aanraken. "Een vrachtwagenchauffeur die onder invloed zou rijden, is een gevaar op de weg", luidt het in een mededeling. Febetra benadrukt ook dat de vrachtwagenchauffeurs een voorbeeldfunctie hebben op het vlak van verkeersveiligheid. Oudere bestuurders Wathelet plant ook extra veiligheidsmaatregelen voor oudere bestuurders. Volgens Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) wil de staatssecretaris oudere bestuurders vanaf een bepaalde leeftijd aan een medische keuring onderwerpen. Vanaf welke leeftijd dat moet gebeuren, wordt nog onderzocht. Ook het aantal alcoholcontroles zal wellicht toenemen. (Belga/TE)