In de assisenzaal hebben de burgerlijke partijen emotioneel gereageerd op de schuldigverklaring over de hele lijn van Kim De Gelder. Slachtoffers en hun familieleden vielen elkaar in de armen en verschillende ouders weenden tranen van geluk.
Alle burgerlijke partijen worden door de jury erkend als slachtoffers. De juryleden achten Kim De Gelder schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene, op 16 januari 2009. Ook voor de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman uit kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. Op alle schuldvragen van moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland, antwoordde de jury positief. De Gelder is eveneens schuldig aan de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck.

Voorzitter Koen Defoort had de burgerlijke partijen gevraagd om niet openlijk te reageren op de uitspraak over de schuld. Bij het voorlezen van de beslissing ging een zucht van opluchting door de assisenzaal. Tijdens de schorsing vielen slachtoffers en hun familieleden elkaar in de armen. Enkele slachtoffers weenden tranen van geluk en anderen bedankten hun advocaten.

Jaak Haentjens, advocaat voor Kim De Gelder: "Ik schuif mijn gewetensprobleem door naar u"
Advocaat Jaak Haentjens heeft tijdens zijn pleidooi over de strafmaat geen verzachtende omstandigheden ingeroepen en is bij zijn standpunt gebleven dat Kim De Gelder nooit meer in de maatschappij mag terechtkomen. Maar hij drukte er wel op dat de Belgische wetgeving weinig plaats laat voor nuance.

"Is het rechtvaardig dat iemand die honderd procent verantwoordelijk is voor zijn daden op dezelfde manier wordt bestraft als iemand die in de laagste categorie valt? "

Haentjens zei in het begin van zijn pleidooi dat hij zich neerlegt bij de beslissing van de jury. "We leven in een rechtstaat en moeten ons daarnaar schikken." Daarna herhaalde Haentjens dat hij niet vindt dat De Gelder terug in de maatschappij mag. "Ik blijf daarbij. In eer en geweten. Ik ga geen verzachtende omstandigheden pleiten, ook al verwees u (de openbaar aanklager, nvdr) daarnaar. Ik wil mijn geloofwaardigheid als advocaat niet kwijt."

Toch zei Haentjens aan de jury dat hij met een probleem achterblijft. "Wat zouden we zeggen bij een andere wetgeving? Er is verwezen naar de wetgeving in het buitenland, waarbij je meer nuance hebt in verantwoordelijkheid. Het Nederlandse systeem bijvoorbeeld heeft vijf gradaties."

Waarna Haentjens erop wees dat De Gelder volgens het college van experts toch een schizotypische geestesstoornis heeft met antisociale en narcistische kenmerken. "Is het rechtvaardig dat iemand die honderd procent verantwoordelijk is voor zijn daden op dezelfde manier wordt bestraft als iemand die in de laagste categorie valt? Hoe vertaal je dat in een straf? Heeft hij honderd procent verantwoordelijkheid? Ik schuif mijn gewetensprobleem naar u door." (Belga/EE)

In de assisenzaal hebben de burgerlijke partijen emotioneel gereageerd op de schuldigverklaring over de hele lijn van Kim De Gelder. Slachtoffers en hun familieleden vielen elkaar in de armen en verschillende ouders weenden tranen van geluk. Alle burgerlijke partijen worden door de jury erkend als slachtoffers. De juryleden achten Kim De Gelder schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene, op 16 januari 2009. Ook voor de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman uit kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. Op alle schuldvragen van moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland, antwoordde de jury positief. De Gelder is eveneens schuldig aan de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck. Voorzitter Koen Defoort had de burgerlijke partijen gevraagd om niet openlijk te reageren op de uitspraak over de schuld. Bij het voorlezen van de beslissing ging een zucht van opluchting door de assisenzaal. Tijdens de schorsing vielen slachtoffers en hun familieleden elkaar in de armen. Enkele slachtoffers weenden tranen van geluk en anderen bedankten hun advocaten.Jaak Haentjens, advocaat voor Kim De Gelder: "Ik schuif mijn gewetensprobleem door naar u" Advocaat Jaak Haentjens heeft tijdens zijn pleidooi over de strafmaat geen verzachtende omstandigheden ingeroepen en is bij zijn standpunt gebleven dat Kim De Gelder nooit meer in de maatschappij mag terechtkomen. Maar hij drukte er wel op dat de Belgische wetgeving weinig plaats laat voor nuance. "Is het rechtvaardig dat iemand die honderd procent verantwoordelijk is voor zijn daden op dezelfde manier wordt bestraft als iemand die in de laagste categorie valt? " Haentjens zei in het begin van zijn pleidooi dat hij zich neerlegt bij de beslissing van de jury. "We leven in een rechtstaat en moeten ons daarnaar schikken." Daarna herhaalde Haentjens dat hij niet vindt dat De Gelder terug in de maatschappij mag. "Ik blijf daarbij. In eer en geweten. Ik ga geen verzachtende omstandigheden pleiten, ook al verwees u (de openbaar aanklager, nvdr) daarnaar. Ik wil mijn geloofwaardigheid als advocaat niet kwijt." Toch zei Haentjens aan de jury dat hij met een probleem achterblijft. "Wat zouden we zeggen bij een andere wetgeving? Er is verwezen naar de wetgeving in het buitenland, waarbij je meer nuance hebt in verantwoordelijkheid. Het Nederlandse systeem bijvoorbeeld heeft vijf gradaties." Waarna Haentjens erop wees dat De Gelder volgens het college van experts toch een schizotypische geestesstoornis heeft met antisociale en narcistische kenmerken. "Is het rechtvaardig dat iemand die honderd procent verantwoordelijk is voor zijn daden op dezelfde manier wordt bestraft als iemand die in de laagste categorie valt? Hoe vertaal je dat in een straf? Heeft hij honderd procent verantwoordelijkheid? Ik schuif mijn gewetensprobleem naar u door." (Belga/EE)