De twee Vlaamse overheidsbedrijven hebben een openbare aanbesteding uitgeschreven waarin ze op zoek gaan naar een leverancier die een gps-systeem voor trams kan leveren, dat in verbinding zal staan met de verkeerslichten die de trams op hun weg tegenkomen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vrijdag.

'We willen dat gps-systeem vanaf volgend jaar uitrollen', zegt Veva Daniëls, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer in de krant.

Het systeem zal geleidelijk aan worden geïnstalleerd, in 367 trams en 14 trambussen, verspreid over verschillende Vlaamse regio's. Via dat gps-systeem zal een verkeerslicht kunnen detecteren dat er een tram aankomt, waardoor het licht sneller op groen kan springen om de tram voorrang te geven. Eenzelfde systeem wordt al sinds 2007 gebruikt in de kusttrams. In Antwerpen krijgen trams nu al sneller groen licht, dankzij een systeem van lussen die in de grond zijn ingeslepen, maar het nieuwe systeem is accurater.

Het Agentschap Wegen en Verkeer benadrukt wel dat trams af en toe toch voor een rood licht zullen moeten wachten. 'Als auto's bijvoorbeeld net groen hebben gekregen, kunnen we dat licht niet plots weer op rood laten springen als er snel een tram aankomt', zegt Daniëls.

De kostprijs van het hele project bedraagt 9,4 miljoen euro, waarvan de kosten gespreid worden over het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn.

De twee Vlaamse overheidsbedrijven hebben een openbare aanbesteding uitgeschreven waarin ze op zoek gaan naar een leverancier die een gps-systeem voor trams kan leveren, dat in verbinding zal staan met de verkeerslichten die de trams op hun weg tegenkomen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vrijdag.'We willen dat gps-systeem vanaf volgend jaar uitrollen', zegt Veva Daniëls, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer in de krant. Het systeem zal geleidelijk aan worden geïnstalleerd, in 367 trams en 14 trambussen, verspreid over verschillende Vlaamse regio's. Via dat gps-systeem zal een verkeerslicht kunnen detecteren dat er een tram aankomt, waardoor het licht sneller op groen kan springen om de tram voorrang te geven. Eenzelfde systeem wordt al sinds 2007 gebruikt in de kusttrams. In Antwerpen krijgen trams nu al sneller groen licht, dankzij een systeem van lussen die in de grond zijn ingeslepen, maar het nieuwe systeem is accurater. Het Agentschap Wegen en Verkeer benadrukt wel dat trams af en toe toch voor een rood licht zullen moeten wachten. 'Als auto's bijvoorbeeld net groen hebben gekregen, kunnen we dat licht niet plots weer op rood laten springen als er snel een tram aankomt', zegt Daniëls. De kostprijs van het hele project bedraagt 9,4 miljoen euro, waarvan de kosten gespreid worden over het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn.