Mobiliteitsorganisatie Touring vraagt aan de overheden om dringend werk te maken van nieuwe maatregelen voor snellere interventies bij ongevallen. De organisatie doet daarom enkele voorstellen zoals het snel evacueren van slachtoffers nog voor ze uit hun voertuigen werden bevrijd.

Overledenen

Volgens Touring is het voorstel uitvoerbaar bij overleden mensen of mensen die lichtgewond zijn en gekneld zitten. "Anders verliezen we telkens heel veel tijd en wordt de snelweg urenlang afgesloten", zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe.

Touring stelt ook voor om omleidingen over secundaire wegen te vermijden bij ongevallen. "Die gewestwegen zijn niet geschikt om al dat extra verkeer te slikken", luidt het. "Hou de mensen op de hoofdweg waar het ongeval gebeurde, maar zorg ervoor dat de weg daar veel sneller vrijgemaakt is." Dat kan door bijvoorbeeld de takeldiensten op hetzelfde moment te verwittigen als de politie, "zo win je toch al snel een kwartier."

32 miljoen uur in de file
Ook het doorsturen van de camerabeelden van de verkeerscentra naar de hulpdiensten maakt het makkelijker om meteen aangepast materiaal te voorzien.

Volgens Touring staan we elk jaar met zijn allen 32 miljoen uur in de file in België, goed voor een verlies van 610 miljoen euro. Een kwart van de filetijd is het gevolg van ongevallen. (TE)

Mobiliteitsorganisatie Touring vraagt aan de overheden om dringend werk te maken van nieuwe maatregelen voor snellere interventies bij ongevallen. De organisatie doet daarom enkele voorstellen zoals het snel evacueren van slachtoffers nog voor ze uit hun voertuigen werden bevrijd. Overledenen Volgens Touring is het voorstel uitvoerbaar bij overleden mensen of mensen die lichtgewond zijn en gekneld zitten. "Anders verliezen we telkens heel veel tijd en wordt de snelweg urenlang afgesloten", zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe. Touring stelt ook voor om omleidingen over secundaire wegen te vermijden bij ongevallen. "Die gewestwegen zijn niet geschikt om al dat extra verkeer te slikken", luidt het. "Hou de mensen op de hoofdweg waar het ongeval gebeurde, maar zorg ervoor dat de weg daar veel sneller vrijgemaakt is." Dat kan door bijvoorbeeld de takeldiensten op hetzelfde moment te verwittigen als de politie, "zo win je toch al snel een kwartier." 32 miljoen uur in de file Ook het doorsturen van de camerabeelden van de verkeerscentra naar de hulpdiensten maakt het makkelijker om meteen aangepast materiaal te voorzien. Volgens Touring staan we elk jaar met zijn allen 32 miljoen uur in de file in België, goed voor een verlies van 610 miljoen euro. Een kwart van de filetijd is het gevolg van ongevallen. (TE)