Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met onder meer de sector en de expertengroep die de exitstrategie uitstippelt. Anderhalve meter afstand houden is bij kleuteropvang niet nodig, en kleuterbegeleiders moeten enkel een mondmasker dragen als ze in contact komen met andere volwassenen.

Vanaf vrijdag kunnen sommige leerlingen opnieuw naar school. Kleuters blijven voorlopig nog gewoon thuis, maar ouders kunnen indien nodig wel een beroep doen op de opvang op school. De buitenschoolse opvang springt vanaf vrijdag bij en is dan ook tijdens de schooluren open, met voorrang voor kleuters. De veiligheidsvoorschriften op school en in de buitenschoolse opvang, die door Kind en Gezin zijn opgesteld, weken echter van elkaar af. In het onderwijs is er in principe een beperking tot maximaal 14 kinderen per lokaal, moeten leerkrachten en leerlingen anderhalve meter afstand houden en zijn mondmaskers vanaf 12 jaar verplicht. Dat leidde hier en daar tot verwarring.

Na overleg tussen de bevoegde Vlaamse ministers Ben Weyts (Onderwijs), Wouter Beke (Gezinsbeleid), Bart Somers (Binnenlands Bestuur), het onderwijsveld en de expertengroep GEES is nu beslist om voor de kleuteropvang andere regels te hanteren.

Scholen die zich al aan het voorbereiden waren op basis van de oorspronkelijke veiligheidsvoorschriften, moeten de plannen nu niet per se helemaal omgooien, benadrukt minister Weyts. 'Het is altijd toegelaten om nog wat strenger te zijn dan wat eigenlijk moet.'

Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met onder meer de sector en de expertengroep die de exitstrategie uitstippelt. Anderhalve meter afstand houden is bij kleuteropvang niet nodig, en kleuterbegeleiders moeten enkel een mondmasker dragen als ze in contact komen met andere volwassenen. Vanaf vrijdag kunnen sommige leerlingen opnieuw naar school. Kleuters blijven voorlopig nog gewoon thuis, maar ouders kunnen indien nodig wel een beroep doen op de opvang op school. De buitenschoolse opvang springt vanaf vrijdag bij en is dan ook tijdens de schooluren open, met voorrang voor kleuters. De veiligheidsvoorschriften op school en in de buitenschoolse opvang, die door Kind en Gezin zijn opgesteld, weken echter van elkaar af. In het onderwijs is er in principe een beperking tot maximaal 14 kinderen per lokaal, moeten leerkrachten en leerlingen anderhalve meter afstand houden en zijn mondmaskers vanaf 12 jaar verplicht. Dat leidde hier en daar tot verwarring. Na overleg tussen de bevoegde Vlaamse ministers Ben Weyts (Onderwijs), Wouter Beke (Gezinsbeleid), Bart Somers (Binnenlands Bestuur), het onderwijsveld en de expertengroep GEES is nu beslist om voor de kleuteropvang andere regels te hanteren. Scholen die zich al aan het voorbereiden waren op basis van de oorspronkelijke veiligheidsvoorschriften, moeten de plannen nu niet per se helemaal omgooien, benadrukt minister Weyts. 'Het is altijd toegelaten om nog wat strenger te zijn dan wat eigenlijk moet.'