Tot acht maanden cel voor beklaagden aardappelproces

© Belga

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft op het zogenaamde aardappelproces elf beklaagden veroordeeld tot celstraffen tussen zes en acht maanden.

Verschillende leden van het Field Liberation Movement (FLM) zorgden in mei 2011 voor een rel toen ze genetisch gewijzigde gewassen op een proefveld van de Gentse Universiteit in Wetteren vernietigden. Elf leden van de beweging moeten nu achter de tralies en moeten de voor de schade op het proefveld ook een vergoeding van ongeveer 25.000 euro betalen.

De beklaagden waren niet present op de zitting en werden dan ook door de rechtbank bij verstek veroordeeld. Twee beklaagden kregen een effectieve celstraf opgelegd van acht maanden en drie anderen moeten zes maanden effectief achter de tralies. Nog eens zes anderen krijgen een voorwaardelijke straf opgelegd van zes maanden.

Volgens de rechtbank vernietigden de beklaagden het veldje “op zeer goed georganiseerde wijze.” “Er zijn andere manieren om te laten blijken dat men het niet eens is met dergelijke wetenschappelijke experimenten. En hoewel de actie werd aangekondigd als geweldloos, werd er toch geweld gebruikt”, motiveerde de rechtbank haar beslissing.

Nieuw procesOnder meer het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), het Vlaams Instituut voor de Biotechnologie (VIB), de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent stelden zich burgerlijke partij in deze zaak. De rechtbank legde de veroordeelden ook een schadevergoeding op. “We zijn alvast erg tevreden met deze uitspraak”, meent advocaat Kristiaan Vandenbussche. “De schuldigverklaring is een signaal dat dergelijke wetenschappelijke proeven waarde hebben en dus niet zomaar vernield mogen worden”, klinkt het.

Al is de zaak nog niet afgehandeld. Het proces zal opnieuw gevoerd moeten worden omdat alle beklaagden verstek gaven. “Maar de rechtbank heeft nu al duidelijk gemaakt hoe het tegenover de feiten staat”, stelde de raadsman.

“Erg hoge straf”

De advcoate van het FLM, Mieke Van den Broeck, noemt de opgelegde straffen erg hoog. “Het viel te verwachten dat de rechtbank niet mild ging zijn, ook omdat de beklaagden verstek gaven, maar deze sancties zijn erg zwaar.”

Op de vorige zitting verlieten de elf beklaagden de rechtszaal omdat ze meenden dat hun rechten van verdediging geschonden werden. “De rechter heeft toen niet naar ons argumenten willen luisteren. We willen dat het recht van verdediging gewaarborgd wordt en dan moet men ons op een gelijkwaardige manier als het parket aan het woord laten”, zegt Van den Broeck.

In een persbericht omschrijft FLM het vonnis als “een bijzonder gevaarlijk precedent dat alle vormen van maatschappelijke actie kan treffen”. Volgens de beweging “ondergraaft het Belgisch gerecht op die manier de vrijheid van meningsuiting fundamenteel”. Volgens het FLM wordt de strijd voor duurzame landbouw “gecriminaliseerd”. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content