De topministers van de federale regering zaten zaterdag bijeen om de 2,5 miljard euro te vinden waarmee de begrotingsnorm moet worden behaald.

De 2,5 miljard is zoals bekend nodig om het begrotingstekort van ons land terug te dringen tot 2,5 procent van het bbp. De liberalen en de CD&V willen daar in geen geval van afwijken. De PS wel.

Evenwicht

Ons land sprak eerder al af met de Europese Commissie om de begroting tegen 2015 in evenwicht te brengen. Na overleg werd voor dit jaar een tekort van maximaal 2,5 procent van het Belgische bbp berekend.

Tegenvallende groei

Bij de begrotingsopmaak lukte dat, maar na tegenvallende economische groeicijfers bleek dat streefdoel al snel moeilijk haalbaar. De prognoses voor de economische groei in ons land werden namelijk neerwaarts bijgesteld van 0,7 procent tot 0,2 procent van het bbp.

Om het tekort niet verder te laten oplopen, zou volgens een rapport van de topambtenaren (het monitoringcomité) 2,8 miljard nodig zijn. Technische werkgroepen slaagden er al in dat cijfer met 338 miljoen euro terug te dringen.

PS wil niet nog meer besparen

De vraag rijst nu of de regering bij de huidige begrotingscontrole willens nillens vasthoudt aan de afgesproken begrotingsnorm. De PS is bereid minder te besparen. In de marge van de Europese top liet premier Di Rupo verstaan dat de Europese begrotingsnormen niet strikt hoeven te worden nageleefd. Blinde besparingen zijn voor de premier niet aan de orde. Toch moeten de lidstaten er volgens de premier naar streven hun begrotingen structureel te verbeteren.

Ook elders in Europa vinden de socialisten dat de begrotingsteugels niet nog strakker moeten, en dus wat gevierd kunnen worden.

Open Vld en CD&V houden vast aan traject

Voor aanvang van het begrotingsoverleg zaterdag maakten de liberalen duidelijk dat zij wel aan het traject vasthouden. "Het is belangrijk dat we het traject respecteren. Ik heb trouwens Europa niet horen zeggen dat ze een versoepeling toestaan", verduidelijkte MR-minister Sabine Laruelle.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zei dat ons land niet in 'een soort begrotingslaxisme' mag vervallen. Ook CD&V-vicepremier Pieter De Crem zei dat België zich een 'trouwe en loyale' Europese partner moet tonen door de afspraken met Europa na te leven.

De topministers van de federale regering zijn zaterdagavond omstreeks 18.00 uur uiteen gegaan. Het overleg wordt zondagmiddag om 12.30 uur hervat. (Belga/BO)

De topministers van de federale regering zaten zaterdag bijeen om de 2,5 miljard euro te vinden waarmee de begrotingsnorm moet worden behaald.De 2,5 miljard is zoals bekend nodig om het begrotingstekort van ons land terug te dringen tot 2,5 procent van het bbp. De liberalen en de CD&V willen daar in geen geval van afwijken. De PS wel.EvenwichtOns land sprak eerder al af met de Europese Commissie om de begroting tegen 2015 in evenwicht te brengen. Na overleg werd voor dit jaar een tekort van maximaal 2,5 procent van het Belgische bbp berekend. Tegenvallende groeiBij de begrotingsopmaak lukte dat, maar na tegenvallende economische groeicijfers bleek dat streefdoel al snel moeilijk haalbaar. De prognoses voor de economische groei in ons land werden namelijk neerwaarts bijgesteld van 0,7 procent tot 0,2 procent van het bbp. Om het tekort niet verder te laten oplopen, zou volgens een rapport van de topambtenaren (het monitoringcomité) 2,8 miljard nodig zijn. Technische werkgroepen slaagden er al in dat cijfer met 338 miljoen euro terug te dringen. PS wil niet nog meer besparenDe vraag rijst nu of de regering bij de huidige begrotingscontrole willens nillens vasthoudt aan de afgesproken begrotingsnorm. De PS is bereid minder te besparen. In de marge van de Europese top liet premier Di Rupo verstaan dat de Europese begrotingsnormen niet strikt hoeven te worden nageleefd. Blinde besparingen zijn voor de premier niet aan de orde. Toch moeten de lidstaten er volgens de premier naar streven hun begrotingen structureel te verbeteren.Ook elders in Europa vinden de socialisten dat de begrotingsteugels niet nog strakker moeten, en dus wat gevierd kunnen worden. Open Vld en CD&V houden vast aan trajectVoor aanvang van het begrotingsoverleg zaterdag maakten de liberalen duidelijk dat zij wel aan het traject vasthouden. "Het is belangrijk dat we het traject respecteren. Ik heb trouwens Europa niet horen zeggen dat ze een versoepeling toestaan", verduidelijkte MR-minister Sabine Laruelle. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zei dat ons land niet in 'een soort begrotingslaxisme' mag vervallen. Ook CD&V-vicepremier Pieter De Crem zei dat België zich een 'trouwe en loyale' Europese partner moet tonen door de afspraken met Europa na te leven. De topministers van de federale regering zijn zaterdagavond omstreeks 18.00 uur uiteen gegaan. Het overleg wordt zondagmiddag om 12.30 uur hervat. (Belga/BO)