Topman Staatsveiligheid: ‘Na Verviers twijfelde Bourgeois niet aan ons’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Staatsveiligheid-topman Jaak Raes © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Jaak Raes, topman van de Staatsveiligheid, zegt de kritiek van Geert Bourgeois niet te begrijpen. ‘Toen vorig jaar een aanslag werd verijdeld in Verviers, werden zulke opmerkingen niet gemaakt.’

In een interview met Knack.be toont de topman van de Staatsveiligheid Jaak Raes zich weinig onder de indruk van de kritiek van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op het werk van zijn diensten in het Eandis-dossier. In een nota die de Staatsveiligheid aan verschillende ministers bezorgde, werd gepleit voor ‘grote terughoudendheid’ in de deal die het bedrijf wil sluiten met State Grid Europe Limited. Dat Chinese staatsbedrijf zou een participatie van 14 procent kopen in netwerkbeheerder Eandis. Critic wijzen erop dat op die manier een strategische sector te veel in handen van een buitenlandse mogendheid komt.

‘Een papiertje’

Bourgeois liet – in wat achteraf als een ironische opmerking geduid werd – optekenen dat de nota van de Staatsveiligheid, ‘een papiertje’, grotendeels op het internet is bijeengeraapt. ‘Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op open source vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gemakkelijk besparingen kan vinden’, zei hij aan VRT Nieuws.

Raes zegt die redenering niet goed te begrijpen. ‘Toen vorig jaar een aanslag werd verijdeld in Verviers, werden zulke opmerkingen niet gemaakt. Ik neem akte van de woorden van mijnheer Bourgeois. Ik denk dat het voldoende aangetoond is wat het nut kan zijn en is geweest van deze dienst.’

‘Wij laten ons niet leiden door politieke agenda’s’

Raes verzekert in het interview verder dat ondanks de terreurdreiging er nog steeds mensen bij de Staatsveiligheid bezig zijn met het ‘bewaken van de sector van het wetenschappelijk economisch potentieel’.

De Staatsveiligheid werd ook aangevallen op de timing van de nota. Op 29 juni al sloot Eandis de zoektocht naar een private partner af met de keuze voor State Grid Europe Limited. Waarom kwam de brief van de Staatsveiligheid dan nu pas? Raes: ‘Die is verstuurd op het moment dat de informatie die we hadden samenviel en we er een inlichting van hebben gemaakt. Onze dienst heeft zich niet laten leiden door timings of onderhandelingen of politieke agenda’s.’

Lees hier het volledige interview met Jaak Raes, waarin hij uitlegt wanneer de informatie samenviel, wanneer iets kritische infrastructuur is en de heilige ‘regel van de derde dienst’ uit de doeken doet.

Zelf een vraag over de Eandis-deal? Stel ze op het grote Eandis- en China-debat van Knack met Eandis-voorzitter Piet Buyse en China-experts Jonathan Holslagen Bart Dessein.

Inschrijven kan hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content