Alain Winants, topman van de Belgische Staatsveiligheid, wil niet bevestigen of ex-Vlaams Belanger Bart Debie werkte als informant voor de Staatsveiligheid, zoals hij dat zelf toegaf in Het Nieuwsblad. "Ik kan niet spreken over onze mogelijk bronnen, want dat zou een misdrijf zijn. Maar als Debie zich nu out als informant voor de inlichtingendiensten, begaat hij evengoed een misdrijf", zegt Winants scherp.

Een week geleden kwam de werking van de Belgische inlichtingendienst al eens in opspraak. Toen lekte een lijst van Belgische politici wiens doen, laten en contacten door de Staatsveiligheid gevolgd werden. Winants blijft er nochtans bij dat politici niet worden geschaduwd tijdens hun parlementaire activiteiten. "Maar we zijn wel bevoegd om een aantal bedreigingen te onderzoeken, waaronder extremisme. Fondsenwerving uit het buitenland voor het opzetten van anti-islambewegingen zou daaronder kunnen vallen".

"Uit de biecht klappen is een misdrijf"

Winants weigert intussen de betrokkenheid van Debie te bevestigen of te ontkennen. "Dat kan ik niet maken als baas van de Staatsveiligheid", stelt hij. "Dat zou een misdrijf zijn." Debie pleegde volgens Winants ook een misdrijf door zijn biecht, als hij daadwerkelijk informant was.

CD&V-politica Sabine De Bethune meent intussen dat het niet kon dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) niet op de hoogte werd gebracht over het onderzoek naar Filip Dewinter, indien hij wel degelijk gevolgd werd. De Bethune is voorzitter van de parlementaire begeleidingscommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten. "Volgens die gangbare procedures moet de minister op de hoogte worden gesteld van alle onderzoek naar politici door de Staatsveiligheid." (Belga/EA)

Alain Winants, topman van de Belgische Staatsveiligheid, wil niet bevestigen of ex-Vlaams Belanger Bart Debie werkte als informant voor de Staatsveiligheid, zoals hij dat zelf toegaf in Het Nieuwsblad. "Ik kan niet spreken over onze mogelijk bronnen, want dat zou een misdrijf zijn. Maar als Debie zich nu out als informant voor de inlichtingendiensten, begaat hij evengoed een misdrijf", zegt Winants scherp. Een week geleden kwam de werking van de Belgische inlichtingendienst al eens in opspraak. Toen lekte een lijst van Belgische politici wiens doen, laten en contacten door de Staatsveiligheid gevolgd werden. Winants blijft er nochtans bij dat politici niet worden geschaduwd tijdens hun parlementaire activiteiten. "Maar we zijn wel bevoegd om een aantal bedreigingen te onderzoeken, waaronder extremisme. Fondsenwerving uit het buitenland voor het opzetten van anti-islambewegingen zou daaronder kunnen vallen". "Uit de biecht klappen is een misdrijf" Winants weigert intussen de betrokkenheid van Debie te bevestigen of te ontkennen. "Dat kan ik niet maken als baas van de Staatsveiligheid", stelt hij. "Dat zou een misdrijf zijn." Debie pleegde volgens Winants ook een misdrijf door zijn biecht, als hij daadwerkelijk informant was. CD&V-politica Sabine De Bethune meent intussen dat het niet kon dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) niet op de hoogte werd gebracht over het onderzoek naar Filip Dewinter, indien hij wel degelijk gevolgd werd. De Bethune is voorzitter van de parlementaire begeleidingscommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten. "Volgens die gangbare procedures moet de minister op de hoogte worden gesteld van alle onderzoek naar politici door de Staatsveiligheid." (Belga/EA)