Topman Marc Descheemaeker van de NMBS heeft dinsdag zwaar uitgehaald naar de vakbonden. De tijd dat zij alles beslisten en dat het management dat moest uitvoeren, is volgens hem voorbij.

Dat zei Descheemaeker dinsdagochtend op Radio 1 in een reactie op de acties bij het spoor van de laatste tijd en de problemen om tot een akkoord te komen bij NMBS Logistics, de poot goederenvervoer van de spoorwegmaatschappij.

Volgens Descheemaeker waren de bonden in de jaren negentig de baas bij de NMBS. 'Toen werd sociale vrede afgekocht met akkoorden, maar mij zint dat niet dat de bonden aangeven wat hier gebeurt'.

Volgens de topman zouden de aandeelhouders en het management een even grote macht moeten hebben. 'De tijd dat de vakbonden alles zelf konden beslissen is voorbij'.

Descheemaeker herhaalde dat als er geen sociaal akkoord bij NMBS Logistics mogelijk is de vrachtactiviteiten worden afgesloten. 'Europa verbiedt ons om geld te gooien in een bodemloze put'.

Weinig hinder door actie ASTB

Intussen zorgde de stakingsactie van de kleine Waalse vakbond van treinbestuurders ASTB ook dinsdag voor weinig hinder in Vlaanderen.

Volgens infrastructuurbeheerder Infrabel verliep het treinverkeer in Vlaanderen dinsdagmorgen zo goed als normaal. Ook later op de dag waren er geen meldingen van hinder.

In Wallonië was er wel hinder. In Namen werden verschillende treinen afgeschaft. Militanten van het ASTB blokkeerden dinsdagnamiddag de sporen in het station van Namen.

Dat gebeurde in drie beurten: tussen 15 uur en 15.20 uur, tussen 15.40 uur en 16 uur en tussen 16.20 uur en 16.50 uur. De blokkades zorgden voor vertragingen van minstens 20 minuten op de lijn Brussel-Luxemburg in beide richtingen.

De actie liet zich ook gevoelen op de verbinding tussen Doornik en Luik, waar een aantal treinen werd afgeschaft. In Bergen begonnen weinig treinbestuurders aan hun avonddienst , waardoor het treinverkeer op de as Bergen-Brussel verstoord verliep. Ook op de lijn Luik-Gouvy meldde Infrabel storingen.

De stakingsactie van de ASTB loopt woensdagmorgen om 6 uur af. Ze begon maandagavond om 22 uur.

Topman Marc Descheemaeker van de NMBS heeft dinsdag zwaar uitgehaald naar de vakbonden. De tijd dat zij alles beslisten en dat het management dat moest uitvoeren, is volgens hem voorbij.Dat zei Descheemaeker dinsdagochtend op Radio 1 in een reactie op de acties bij het spoor van de laatste tijd en de problemen om tot een akkoord te komen bij NMBS Logistics, de poot goederenvervoer van de spoorwegmaatschappij.Volgens Descheemaeker waren de bonden in de jaren negentig de baas bij de NMBS. 'Toen werd sociale vrede afgekocht met akkoorden, maar mij zint dat niet dat de bonden aangeven wat hier gebeurt'. Volgens de topman zouden de aandeelhouders en het management een even grote macht moeten hebben. 'De tijd dat de vakbonden alles zelf konden beslissen is voorbij'.Descheemaeker herhaalde dat als er geen sociaal akkoord bij NMBS Logistics mogelijk is de vrachtactiviteiten worden afgesloten. 'Europa verbiedt ons om geld te gooien in een bodemloze put'.Weinig hinder door actie ASTBIntussen zorgde de stakingsactie van de kleine Waalse vakbond van treinbestuurders ASTB ook dinsdag voor weinig hinder in Vlaanderen.Volgens infrastructuurbeheerder Infrabel verliep het treinverkeer in Vlaanderen dinsdagmorgen zo goed als normaal. Ook later op de dag waren er geen meldingen van hinder. In Wallonië was er wel hinder. In Namen werden verschillende treinen afgeschaft. Militanten van het ASTB blokkeerden dinsdagnamiddag de sporen in het station van Namen.Dat gebeurde in drie beurten: tussen 15 uur en 15.20 uur, tussen 15.40 uur en 16 uur en tussen 16.20 uur en 16.50 uur. De blokkades zorgden voor vertragingen van minstens 20 minuten op de lijn Brussel-Luxemburg in beide richtingen. De actie liet zich ook gevoelen op de verbinding tussen Doornik en Luik, waar een aantal treinen werd afgeschaft. In Bergen begonnen weinig treinbestuurders aan hun avonddienst , waardoor het treinverkeer op de as Bergen-Brussel verstoord verliep. Ook op de lijn Luik-Gouvy meldde Infrabel storingen. De stakingsactie van de ASTB loopt woensdagmorgen om 6 uur af. Ze begon maandagavond om 22 uur.