Toploon CEO Belgacom: Oppositie kwaad op ‘meest nutteloze minister’ Labille die ‘loog tegen parlement’

Jean-Pascal Labille, minister van Overheidsbedrijven © BELGA
Simon Demeulemeester

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) is fors aangepakt over de extra’s waarop Belgacom-ceo Dominique Leroy aanspraak kan maken. De oppositie vindt dat hij zijn geloofwaardigheid heeft verloren en dat hij loog tegen het parlement.

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) is in de Kamer fors aangepakt over de extra’s waarop Belgacom-ceo Dominique Leroy bovenop haar loon van 650.000 euro aanspraak kan maken. Volgens de oppositie is hij zijn geloofwaardigheid kwijt en heeft hij het parlement voorgelogen.

MinisterJean-Pascal Labille (PS) schermde met de wet van 1991, die bepaalt dat een contract wordt onderhandeld tussen de CEO en de raad van bestuur. Het antwoord was niet naar de zin van de oppositie, waar Labille werd verweten het parlement een rad voor de ogen te hebben gedraaid, maar ook van de liberalen, die inzage in het contract vragen.

De discussie tijdens het wekelijkse vragenuurtje draaide niet zozeer om de verloning van Leroy op zich, maar veeleer over het feit dat de minister eerst in het parlement had verklaard dat het loon maximaal 650.000 euro zou bedragen, namelijk 500.000 euro vast en 150.000 variabel. ‘Ik denk dat u iets uit te leggen heeft’, stelde Peter Dedecker (N-VA), die het had over ‘een populistisch-ideologische maatregel die in den duik is omzeild’.

Oppositie kwaad over onduidelijkheid

Jean-Marie Dedecker (LDD) stelde onomwonden dat de minister de Kamer heeft voorgelogen. ‘We leven in een prachtige socialistische bedrijfscultuur: alle CEO’s zijn gelijk, maar sommigen zijn gelijker,’ zo stak hij van wal. ‘Van mij mag de CEO van Belgacom een miljoen euro verdienen per jaar. En een groepsverzekering krijgen, en een dienstwagen, en maaltijdcheques, en ecocheques en werkcheques en zelfs Bongobons om een goed weekend door te brengen. Wat mij wel stoort is dat u de boel zit te belazeren. Wat is uw loonpolitiek, meneer de minister?’

Voor Stefaan Van Hecke (Groen) zit de regering met een probleem. ‘Ofwel wist de premier dat het bedrag veel hoger zou liggen, en dan heeft hij een probleem. Ofwel wist de premier het niet, en dat hebt u een probleem.’

Labille: ‘Voogdijminister stelt contract niet op’

In zijn antwoord herhaalde minister Labille de beslissingen die het kernkabinet eind vorig jaar had genomen over het loon van de Belgacom-ceo. Op basis van die principes heeft het bedrijf met Leroy over haar contract onderhandeld. ‘Ik herinner eraan dat de wet van 21 maart 1991 zeer duidelijk preciseert dat dit contract wordt ondertekend door de gedelegeerd bestuurder en de raad van bestuur. De voogdijminister stelt het op noch ondertekent het’, aldus Labille.

Wat het variabele deel van de verloning betreft, onderstreepte de minister dat hij zich tijdens de algemene vergadering zou verzetten tegen elke vraag om het bedrag van 150.000 euro te overstijgen. Over de verzekeringen waarvan Leroy geniet, zei Labille dat Belgacom heeft beslist de voordelen te behouden die ze ook al kreeg toen ze nog in het directiecomité zat. Die gelden ook voor de andere directieleden. De minister voegde er nog een persoonlijke noot aan toe: ‘Het was beter geweest wetgevend tewerk te zijn gegaan, maar daarvoor moesten sommigen meer politieke moed aan de dag leggen’.

Open VLD vraagt inzage in contracten achter gesloten deuren

Het antwoord was onvoldoende voor Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die zei niet akkoord te zijn met de werkwijze van de minister. Zij vroeg het contract in de bevoegde Kamercommissie te kunnen inkijken, eventueel achter gesloten deuren. N-VA-voorzitter Jan Jambon sloot zich bij haar vraag aan, terwijl zijn partijgenoot Dedecker de minister opriep zijn conclusies te trekken.

Valérie De Bue (MR) vond dan weer dat een aantal antwoorden in beraad blijven en dat de methode van de plafonds niet efficiënt is gebleken op het terrein. Jean-Marie Dedecker stelde de zaken op scherp en riep Labille op in plaats van niet meer deel te nemen aan de verkiezingen, gewoon nu al de eer aan zichzelf te houden. ‘Liegen in het parlement is een doodzonde’, zei hij.

Ook voor Stefaan Van Hecke heeft de minister zijn geloofwaardigheid totaal verloren en heeft hij aangetoond dat hij ‘de meest nutteloze minister’ van de federale regering is.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content