Voormalig topdiplomaat Frans Van Daele lijkt niet weg te slaan van de koninklijke familie. Officieel is hij nog niet benoemd tot kabinetschef van kersvers koning Filip, maar toch volgt hij al prominent het traject van de feestelijkheden in het zog van de koninklijke suite. Volgens een regeringsbron maakt het paleis binnenkort zijn benoeming bekend.

Kort nadat koning Albert zijn afscheid aankondigde, raakte al bekend dat Frans Van Daele naar alle waarschijnlijkheid de rechterhand van Filip zou worden. Even leek zijn benoeming nog vertraging op te zullen lopen in de grote pot topbenoemingen waar de regering zich nog over buigt, maar de kogel lijkt nu toch door de kerk.

Volgens een regeringsbron zal het paleis bekendmaken dat Alberts kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou met pensioen gaat, net als onder meer intendant van de civiele lijst Vincent Pardoen. Meteen zou Van Daele dan worden aangesteld als rechterhand van koning Filip.

Minister van Staat

Eerder kreeg Jacques van Ypersele de Strihou de titel van minister van Staat toebedeeld. Die eretitel wordt toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het openbare leven. De Ministers van Staat hebben geen echte bevoegdheden, de titel is protocollair. In tijden van crisis kan de koning de Ministers van Staat wel samenroepen om, samen met de ministers van de federale regering, te vergaderen (Belga/AVE)

Voormalig topdiplomaat Frans Van Daele lijkt niet weg te slaan van de koninklijke familie. Officieel is hij nog niet benoemd tot kabinetschef van kersvers koning Filip, maar toch volgt hij al prominent het traject van de feestelijkheden in het zog van de koninklijke suite. Volgens een regeringsbron maakt het paleis binnenkort zijn benoeming bekend. Kort nadat koning Albert zijn afscheid aankondigde, raakte al bekend dat Frans Van Daele naar alle waarschijnlijkheid de rechterhand van Filip zou worden. Even leek zijn benoeming nog vertraging op te zullen lopen in de grote pot topbenoemingen waar de regering zich nog over buigt, maar de kogel lijkt nu toch door de kerk. Volgens een regeringsbron zal het paleis bekendmaken dat Alberts kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou met pensioen gaat, net als onder meer intendant van de civiele lijst Vincent Pardoen. Meteen zou Van Daele dan worden aangesteld als rechterhand van koning Filip. Minister van Staat Eerder kreeg Jacques van Ypersele de Strihou de titel van minister van Staat toebedeeld. Die eretitel wordt toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het openbare leven. De Ministers van Staat hebben geen echte bevoegdheden, de titel is protocollair. In tijden van crisis kan de koning de Ministers van Staat wel samenroepen om, samen met de ministers van de federale regering, te vergaderen (Belga/AVE)