Topambtenaren moeten binnenkort tweetalig zijn

Steven Vandeput © Dieter Telemens

Veertien jaar nadat de functionele tweetaligheid voor federale topambtenaren op de tafel werd gelegd, is die nu ook in een goedgekeurd KB gegoten. Topambtenaren van de Federale Overheidsdiensten en leidinggevenden die binnen de FOD’s ondergeschikten evalueren, moeten binnenkort aantonen dat ze zowel het Nederlands als het Frans machtig zijn. Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) diende dit jaar een wetsvoorstel in dat vanmorgen door de ministerraad werd goedgekeurd.

In 2002 werd de maatregel voor het eerst op tafel gelegd, maar sindsdien raakte het definitieve wetsvoorstel nooit helemaal rond. ‘In de tussentijd gold er een halfslachtige maatregel, waarbij ambtenaren beroep konden doen op een tweetalige adjunct om hen bij te staan,’ klinkt het bij Laurence Mortier, woordvoerster van minister Vandeput. Zij stipt ook aan dat de Vaste Commissie Taaltoezicht zich positief uitspreekt over de nieuwe wetgeving.

Zittende topambtenaren hebben nu 30 maanden de tijd om te bewijzen dat ze de twee talen machtig zijn. Voor nieuwe topambtenaren geld er een periode van 6 maanden. ‘Slagen ze er niet in een attest te krijgen, dan verliezen ze hun functie,’ verduidelijkt Mortier. Voor gewone leidinggevenden gelden andere sancties.

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content