Tommelein: ‘Privacywetgeving van 1992 duidelijk aan vernieuwing toe’

'Verwacht in de vragenlijst alvast geen voorzichtig polsen naar mogelijke beleidsoplossingen.' © Belga

‘Een bedrijf dat diensten aanbiedt aan onze inwoners, moet zich aan onze wetten houden’, zegt staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD). Hij wil de Belgische wetgeving afstemmen op een geplande Europese verordening, of zelfs nog eerder bijsturen.

Een bedrijf dat zijn diensten in ons land aanbiedt, moet zich ook aan de Belgische privacywetten houden, ook als het bedrijf in kwestie geen vestiging heeft in ons land. Dat zegt staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein. De Open VLD’er wil de Belgische wetgeving daarom graag afstemmen op de geplande Europese verordening. Maar als die verordening op zich laat wachten, wil hij al stappen zetten om de Belgische wetgeving bij te sturen.

Snapchat

Begin januari vroeg staatssecretaris Tommelein aan de Privacycommissie een onderzoek in te stellen naar het populaire sociale medium Snapchat. De Privacycommissie liet echter weten dat de Belgische privacycommissie niet van toepassing is op Snapchat omdat het bedrijf geen verstiging heeft in ons land, zelfs niet in Europa.

Staatssecretaris Tommelein laat het daar echter niet bij. Hij wil de verouderde privacywetten bijsturen. “Onze privacywetgeving dateert van 1992 en is duidelijk aan vernieuwing toe. Een bedrijf dat diensten aanbiedt aan onze inwoners, moet zich aan onze wetten houden”, luidt het.

Europese wetgeving

De Belgische privacywetgeving geldt momenteel echter alleen indien een bedrijf een vestiging heeft op Belgisch grondgebied, of minstens bepaalde infrastructuur of middelen (zoals bijvoorbeeld servers). “Dat kan zo niet langer. De Europese verordening over privacy, waar men momenteel volop mee bezig is, zal van toepassing zijn op de verwerking van gegevens van alle Europese burgers, ook als het bedrijf in kwestie buiten de Europese Unie gevestigd is”, aldus Bart Tommelein.

De staatssecretaris wil onze nationale privacywetgeving liefst onmiddellijk afstemmen op de Europese. Maar als de verordening te lang op zich laat wachten, zal hij stappen ondernemen om de nationale wetgeving alvast aan te passen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content