Tommelein over kernuitstap: ‘Toekomst is hernieuwbaar’

Bart Tommelein © BelgaImage

Kernenergie heeft geen plaats in de energiemix van de toekomst, zegt de Vlaamse energieminister. Als is hij wel ‘gecharmeerd door de keuze van de Zwitsers om enkele kerncentrales langer op te houden zolang ze veilig zijn’.

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) reageert genuanceerd op de oproep van werkgeversorganisatie VBO om de kernuitstap, gepland voor 2025, uit te stellen.. Zo vindt de minister dat kerncentrales waar de veiligheid moeilijk te garanderen is gerust vroeger mogen sluiten. ‘Kernenergie past voor mij niet in de energiemix van de toekomst. De toekomst is hernieuwbaar,’ zegt Tommelein.

Tegelijk heeft Tommelein wel oren naar de bekommernis rond bevoorradingszekerheid. Daarom is hij naar eigen zeggen ‘gecharmeerd door de keuze van de Zwitsers om enkele kerncentrales langer op te houden zolang ze veilig zijn’. Volgens Tommelein moet er eind dit jaar een interfederaal energiepact op tafel liggen. Bedoeling is alvast om allerlei partners, gaande van bedrijven tot milieverenigingen en ook burgers, bij de besluitvorming te betrekken.

De Open Vld’er kaatst voor een stuk ook de bal terug naar het VBO. ‘Ik wacht met veel ongeduld op de voorstellen en actieplannen van de bedrijven om mee de omslag naar hernieuwbare energie te maken. Want er zijn nog héél veel bedrijven in Vlaanderen die op dat vlak ernstige inspanningen kunnen doen.’

Marghem wil zich houden aan regeerakkoord

Tommeleins federale collega Marie Christine Marghem (MR) zegt in een korte mededeling akte te nemen van het standpunt van het VBO. Zelf wil de minister van Energie zich houden aan het regeerakkoord, waarin staat dat ‘de exploitatieduur van de reactoren 2025 niet zal overschrijden’. ‘Ze werkt ook verder aan de energietransitie, zo staat te lezen.

N-VA kijkt naar Marghem

Regeringspartij N-VA lijkt dan weer haar twijfels te hebben bij de daadkracht van minister Marghem. ‘De energievisie die vanaf 2015 had omgezet moeten zijn naar concrete acties is er vandaag nog steeds niet,’ zegt Kamerlid Bert Wollants. Volgens Wollants is het dan ook niet meer dan logisch dat de bevoorradingszekerheid in vraag wordt gesteld. ‘Zelfs met een verlenging van de levensduur van enkele kerncentrales is het 5 voor twaalf voor de energievisie, tijd om alles uit de kast te halen en realistisch naar de toekomst te kijken.’

Partner Content