Omdat de rederij de Flinterstar heeft opgegeven moet de Belgische staat opdraaien voor de kosten van de berging van het schip dat deze week betrokken was bij een botsing voor de Belgische kust. Dat wil Tommelein nu aanvechten.

Rederij Flinter heeft een brief gestuurd waarin het afstand doet van de Flinterstar. Volgens een internationaal principe kan een rederij dat doen. "Ik ga dat niet zomaar klakkeloos aanvaarden", zegt Tommelein.

"Ik begrijpt het internationale principe in een grote oceaan, waar het schip zinkt naar de bodem van de oceaan en waar niemand nog last van heeft, maar het schip ligt in de drukste zeeroute ter wereld. Daarom zal de Belgische overheid ook niet wachten om het schip bergen. Dat zei hij in "De zevende dag".

Tommelein wil dat de verantwoordelijkheid voor het ongeval vastgesteld wordt. Hij heeft daarover een onafhankelijk onderzoek bevolen. "Ik zal zoveel mogelijk recupereren van diegenen die in de fout zijn gegaan en zal niet zomaar klakkeloos aanvaarden dat dat schip verloren gaat en wij de rekening gepresenteerd krijgen", zegt de staatssecretaris.

Omdat de rederij de Flinterstar heeft opgegeven moet de Belgische staat opdraaien voor de kosten van de berging van het schip dat deze week betrokken was bij een botsing voor de Belgische kust. Dat wil Tommelein nu aanvechten. Rederij Flinter heeft een brief gestuurd waarin het afstand doet van de Flinterstar. Volgens een internationaal principe kan een rederij dat doen. "Ik ga dat niet zomaar klakkeloos aanvaarden", zegt Tommelein. "Ik begrijpt het internationale principe in een grote oceaan, waar het schip zinkt naar de bodem van de oceaan en waar niemand nog last van heeft, maar het schip ligt in de drukste zeeroute ter wereld. Daarom zal de Belgische overheid ook niet wachten om het schip bergen. Dat zei hij in "De zevende dag".Tommelein wil dat de verantwoordelijkheid voor het ongeval vastgesteld wordt. Hij heeft daarover een onafhankelijk onderzoek bevolen. "Ik zal zoveel mogelijk recupereren van diegenen die in de fout zijn gegaan en zal niet zomaar klakkeloos aanvaarden dat dat schip verloren gaat en wij de rekening gepresenteerd krijgen", zegt de staatssecretaris.