Seksuele relaties tussen leerlingen uit het middelbaar onderwijs en leerkrachten komen steeds vaker voor. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws op basis van getuigenissen op de radiozender MNM. Experts bevestigen dat het fenomeen toeneemt. 'Zo'n affaire is nooit goed', klinkt het.

'Voelt fout aan'

'Verboden liefdes op school', dat was het thema waarover presentatrice Karolien Debecker luisteraars opriep hun getuigenissen te delen. En in tegenstelling tot wat de programmamakers verwachtten, stroomden de verhalen binnen.

Onder meer een 17-jarig meisje dat al tien maanden een relatie heeft met haar 39-jarige leerkracht getuigde. 'Ik weet dat het moet stoppen, want het voelt fout aan. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Maar tegelijkertijd heb ik gevoelens voor hem. Ik kan geen nee zeggen. Niemand weet ervan.'

Tijdsgeest

Dit verhaal bleek geen alleenstaand geval te zijn. En hoewel iedereen weet dat het bestaat, werd er in ons land nog geen onderzoek naar gevoerd en zijn cijfers dus niet voorhanden. 'Maar het komt steeds vaker voor', beaamt professor-hoogleraar Psychologie Stefaan Lievens (UGent) in de krant. Als reden noemt hij onder meer de algemene tijdsgeest.

In Nederland werd wel al onderzoek gevoerd naar het fenomeen. Daaruit bleek dat in 48 procent van de scholen de afgelopen tien jaar een geval kende van een relatie tussen een leraar en een leerling. (AVE)

Seksuele relaties tussen leerlingen uit het middelbaar onderwijs en leerkrachten komen steeds vaker voor. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws op basis van getuigenissen op de radiozender MNM. Experts bevestigen dat het fenomeen toeneemt. 'Zo'n affaire is nooit goed', klinkt het. 'Verboden liefdes op school', dat was het thema waarover presentatrice Karolien Debecker luisteraars opriep hun getuigenissen te delen. En in tegenstelling tot wat de programmamakers verwachtten, stroomden de verhalen binnen. Onder meer een 17-jarig meisje dat al tien maanden een relatie heeft met haar 39-jarige leerkracht getuigde. 'Ik weet dat het moet stoppen, want het voelt fout aan. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Maar tegelijkertijd heb ik gevoelens voor hem. Ik kan geen nee zeggen. Niemand weet ervan.' Dit verhaal bleek geen alleenstaand geval te zijn. En hoewel iedereen weet dat het bestaat, werd er in ons land nog geen onderzoek naar gevoerd en zijn cijfers dus niet voorhanden. 'Maar het komt steeds vaker voor', beaamt professor-hoogleraar Psychologie Stefaan Lievens (UGent) in de krant. Als reden noemt hij onder meer de algemene tijdsgeest.In Nederland werd wel al onderzoek gevoerd naar het fenomeen. Daaruit bleek dat in 48 procent van de scholen de afgelopen tien jaar een geval kende van een relatie tussen een leraar en een leerling. (AVE)