"Ik wil een bruggenbouwer zijn en op die wijze zal ik een gezicht geven aan het ACV", zei Leemans tijdens een persconferentie nadat hij door de algemene raad van ACV officieel was aangeduid als opvolger van Luc Cortebeeck.

Samenwerken met ABVV

Hij legde tijdens zijn speech meermaals de nadruk op samenwerking. Dat geldt in de eerste plaats intern: "We moeten met iedereen samen het ACV van morgen maken." Maar Leemans pleitte ook voor externe samenwerking, bijvoorbeeld door de hand te reiken aan de socialistische vakbond ABVV, waarmee het de voorbije maanden niet altijd even goed boterde. Door als vakbonden samen te werken staan we sterker in overleg, aldus Leemans.

Ervaren in overleg
Als nationaal secretaris onderhandelt Leemans in de Nationale Arbeidsraad (NAR) over nationale cao's. Hij heeft dus al ervaring met overleg met de sociale partners. "Ik schuw duidelijkheid in mijn uitspraken niet, maar ik besef heel goed dat je in sociale onderhandelingen alleen vooruitgang kan boeken als je overlegt", luidde het, met de toevoeging "via overleg als het kan, via actie als het moet".

Dat hij 91,14 procent van de stemmen van de algemene raad achter zich kreeg, noemde Leemans "een uiting van vertrouwen". "Ik aanvaard dankbaar de opdracht" om mee de toekomst van het ACV uit te tekenen, aldus Leemans.

Nog even op de achtergrond

Leemans blijft tot 1 januari 2012 op de achtergrond. Zo kan hij zich rustig voorbereiden om het voorzitterschap van de grootste vakbond van het land over te nemen van Luc Cortebeeck. Het voorzitterschap van het ACV is in principe "een contract van onbepaalde duur". Maar er zijn duidelijke evaluatiemomenten, met name het vierjaarlijkse congres van de vakbond. "Laat me al maar trachten de steun van het hele ACV te behouden", stelde Leemans. (Belga/INM)

"Ik wil een bruggenbouwer zijn en op die wijze zal ik een gezicht geven aan het ACV", zei Leemans tijdens een persconferentie nadat hij door de algemene raad van ACV officieel was aangeduid als opvolger van Luc Cortebeeck. Samenwerken met ABVV Hij legde tijdens zijn speech meermaals de nadruk op samenwerking. Dat geldt in de eerste plaats intern: "We moeten met iedereen samen het ACV van morgen maken." Maar Leemans pleitte ook voor externe samenwerking, bijvoorbeeld door de hand te reiken aan de socialistische vakbond ABVV, waarmee het de voorbije maanden niet altijd even goed boterde. Door als vakbonden samen te werken staan we sterker in overleg, aldus Leemans. Ervaren in overleg Als nationaal secretaris onderhandelt Leemans in de Nationale Arbeidsraad (NAR) over nationale cao's. Hij heeft dus al ervaring met overleg met de sociale partners. "Ik schuw duidelijkheid in mijn uitspraken niet, maar ik besef heel goed dat je in sociale onderhandelingen alleen vooruitgang kan boeken als je overlegt", luidde het, met de toevoeging "via overleg als het kan, via actie als het moet". Dat hij 91,14 procent van de stemmen van de algemene raad achter zich kreeg, noemde Leemans "een uiting van vertrouwen". "Ik aanvaard dankbaar de opdracht" om mee de toekomst van het ACV uit te tekenen, aldus Leemans. Nog even op de achtergrond Leemans blijft tot 1 januari 2012 op de achtergrond. Zo kan hij zich rustig voorbereiden om het voorzitterschap van de grootste vakbond van het land over te nemen van Luc Cortebeeck. Het voorzitterschap van het ACV is in principe "een contract van onbepaalde duur". Maar er zijn duidelijke evaluatiemomenten, met name het vierjaarlijkse congres van de vakbond. "Laat me al maar trachten de steun van het hele ACV te behouden", stelde Leemans. (Belga/INM)