De legertop zet in het rapport van 133 bladzijden de strategische krijtlijnen uit voor de volgende decennia. De generaals zijn niet mals voor de plannen van de regering om in de huidige regeerperiode tot 2019 voor in totaal 1,7 miljard euro te besparen op Defensie. Daardoor dreigt het leger zelfs de schulden niet meer te kunnen betalen. Volgend jaar zou er al een tekort dreigen van 80 miljoen euro en tegen 2019 zou dat zelfs kunnen oplopen tot 213 miljoen euro.

Daarom stelt de legertop de regering voor om een "interdepartementele provisie" van 100 miljoen euro toe te kennen. Als die provisie er niet komt, zijn broodnodige courante investeringen niet meer mogelijk.

1 op 3 kazerne sluiten

Zelfs als er na 2019 opnieuw wat meer geld beschikbaar is, blijven zware besparingen noodzakelijk, stelt de legertop. Volgens de top kan de staf van Defensie gehalveerd worden, moet één kazerne op drie sluiten en wil Defensie het militair hospitaal Neder-over-Heembeek niet volledig meer financieren.

Het plan stelt voorts een forse afslanking van de Koninklijke Militaire School (tot 60 pct van het personeel zou verdwijnen) in het vooruitzicht, net als een fusie van de muziekkapellen (100 banen bespaard) en het niet langer ter beschikking stellen van militairen in Legermuseum (219 voltijdse banen).

De vloot van Agusta A109-helikopters zou van 20 naar 8 slinken en de reddingsdienst op Noordzee (Seakings) wordt in het plan van de legertop aan de burgersector overgelaten.

Het rapport van de legerstaf gaat nu naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). (Belga/TE)

De legertop zet in het rapport van 133 bladzijden de strategische krijtlijnen uit voor de volgende decennia. De generaals zijn niet mals voor de plannen van de regering om in de huidige regeerperiode tot 2019 voor in totaal 1,7 miljard euro te besparen op Defensie. Daardoor dreigt het leger zelfs de schulden niet meer te kunnen betalen. Volgend jaar zou er al een tekort dreigen van 80 miljoen euro en tegen 2019 zou dat zelfs kunnen oplopen tot 213 miljoen euro.Daarom stelt de legertop de regering voor om een "interdepartementele provisie" van 100 miljoen euro toe te kennen. Als die provisie er niet komt, zijn broodnodige courante investeringen niet meer mogelijk. Zelfs als er na 2019 opnieuw wat meer geld beschikbaar is, blijven zware besparingen noodzakelijk, stelt de legertop. Volgens de top kan de staf van Defensie gehalveerd worden, moet één kazerne op drie sluiten en wil Defensie het militair hospitaal Neder-over-Heembeek niet volledig meer financieren. Het plan stelt voorts een forse afslanking van de Koninklijke Militaire School (tot 60 pct van het personeel zou verdwijnen) in het vooruitzicht, net als een fusie van de muziekkapellen (100 banen bespaard) en het niet langer ter beschikking stellen van militairen in Legermuseum (219 voltijdse banen). De vloot van Agusta A109-helikopters zou van 20 naar 8 slinken en de reddingsdienst op Noordzee (Seakings) wordt in het plan van de legertop aan de burgersector overgelaten. Het rapport van de legerstaf gaat nu naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). (Belga/TE)